Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PREVOZU PUTNIKA U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU: Udruženje kombi vozila očekuje izmenu odredaba Zakona koje se odnose na uvođenje digitalnih tahografa, obavezu da vozač koji upravlja kombijem mora da ima D1 kategoriju, da vozila ne smeju biti starija od pet godina


Sporne odredbe Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015, 41/2018, 44/2018 - dr. zakon i 83/2018) koje se odnose na kombi prevoz ubrzo bi mogle da budu izmenjene, smatraju u Udruženju kombi vozila Srbije.

- Imali smo sastanak sa nadležnima u Ministarstvu saobraćaja i građevine i izneli smo svoju muku - kaže Ilija Đikić, predstavnik Kombi udruženja Srbije. - Ukazali smo na probleme i naišli smo na razumevanje, pa očekujemo da sve razjasnimo.

Najspornije odredbe se odnose na uvođenje digitalnih tahografa, obavezu da vozač koji upravlja kombijem mora da ima D1 kategoriju, da vozila ne smeju da budu starija od pet godina, a da na put, bez problema, mogu da izađu limuzine duže od sedam metara i skuplje od 25.000 evra.

- Odustaće se od insistiranja na D1 kategoriji za vozače, pa će za upravljač moći da sednu svi vozači i sa B kategorijom, naravno sa neophodnim iskustvom za profesionalnog vozača - objašnjava Đikić.

Dok država insistira na obaveznom uvođenju digitalnih tahografa, tvrdeći da na drugi način ne mogu da kontrolišu vožnju u inostranstvu, prevoznici smatraju da se to može rešiti obavezom da na izlasku iz Srbije, na granici, svako vozilo mora da ima dva vozača pod ugovorom.

- Uštedeli bismo najmanje 1.300 evra po vozilu za ugradnju tahografa - smatra Đikić.

Izvor: Vebsajt Novosti, P. Ž., 07.03.2019.
Naslov: Redakcija