Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O PROGRAMU OBAVEZNE I PREPORUČENE IMUNIZACIJE STANOVNIŠTVA PROTIV ODREĐENIH ZARAZNIH BOLESTI: Predviđeno da vakcina protiv HPV virusa bude preporučena, odnosno da se na zahtev daje građanima i neće biti besplatna


Vakcina protiv Humanog papiloma virusa (HPV), od kojih nekoliko tipova su uzročnici raka genitalnih organa, trebalo bi da počne da se primenjuje u aprilu u Srbiji, odnosno u skladu sa Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 112/2017 i 11/2018 - dalje: Pravilnik).

Pravilnikom je predviđeno da vakcina bude preporučena, odnosno da se na zahtev daje građanima i neće biti na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), odnosno nije besplatna, kao što je to slučaj sa vakcinama iz obaveznog kalendara vakcinacije.

Trenutna cena jedne doze vakcine iznosi oko 100 evra u dinarskoj protivvrednostu, a predviđene su dve doze u razmaku od šest meseci, znači ukupno oko 200 evra.

Ranije je objavljeno da bi tu vakcinu trebalo da prime devojčice i dečaci, uzrasta od 9 do 12 godina, odnosno pre stupanja u prvi seksualni odnos, kako bi se zaštitila od HP virusa, za koje je dokazano da izazivaju rak genitalnih organa, od kojih je najučestaliji rak grlića materice. Srbija je, inače, među vodećim zemljama u Evropi po broju obolelih i umrlih od tog karcinoma.

U Ministarstvu zdravlje potvrđuju da će Pravilnik stupiti na snagu u aprilu.

- Pravilnik donet 2017. godine stupiće na snagu narednog meseca i omogućiti zaštitu građana od HPV - kažu u tom Ministarstvu.

U RFZO objašnjavaju da su besplatne vakcine, odnosno one koje se daju na teret Fonda, one koje su u obaveznom kalendaru vakcinacije, a ovde to nije slučaj.

- Propisano je da se za oboljenja izazvana HP virusima sprovodi preporučena aktivna imunizacija, a ta preporučena vakcina ne obezbeđuje se iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja - kažu u RFZO.

Primena te vakcine trebalo bi u potpunosti da promeni crne zdravstvene statistike. Srbija je, inače, među vodećim zemljama u Evropi po broju obolelih i umrlih od tog karcinoma - godišnje oboli oko 1.500, a umre oko 600 žena, što je našu zemlju svrstalo na neslavno treće mesto, odmah posle Moldavije i Litvanije.

Mnoge zemlje koje su uvele vakcinaciju protiv HPV imaju trend smanjenja obolevanja i umiranja od karcinoma grlića materice, a najbolja iskustva ima Australija, koja je proglasila da će do 2030. godine, zahvaljujući sveobuhvatnoj imunizaciji devojčica i dečaka, iskoreniti rak grlića materice koji je uzrokovan određenim tipovima HPV-a.

Detalji o tome kako će konkretno izlegati imunizacija kod nas, međutim još nisu poznati.

Prema rečima Gordana Plemić, direktorke Udruženja "Roditelj", na čiji predlog je osnovana "Nacionalna inicijativa - stop raku grlića materice", koju čine predstavnici tri ministarstva, još se ne zna da li će roditelji plaćati punu cenu dve doze vakcina, koliko je neophodno da svako dete primi u razmaku od šest meseci.

- Udruženje čeka primenu Pravilnika da vidimo kako će cela ta stvar da izgleda u praksi. Ipak, bitno je da vakcina postoji u našoj zemlji i da je predviđena kao preporučena - kaže ona.

Prema njenim rečima, roditelji žele da zaštite decu, a Pravilnik, koji stupa na snagu idućeg meseca, bliže će da odredi sve što u ovom trenutku roditelje interesuje - da li će oni sami da kupuju vakcinu u apotekama ili će one stajati u domovima zdravlja, koliko će koštati doze vakcina i kada će sve to početi da se primenjuje.

Kako kaže Plemić, kod roditelja postoji interesovanje da zaštite svoju decu od raka, a koji mogu da izazovu HP virusi.

Izvor: Vebsajt Blic, R. Briza, 07.03.2019.
Naslov: Redakcija