Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE: OBEZBEđENO OKO 30 MILIONA EVRA ZA IPARD PROGRAM ZA POLJOPRIVREDNIKE. PRVI POZIVI ZA APLIKACIJE BIćE RASPISANI KRAJEM 2016. GODINE


Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine iz budžeta je obezbedilo oko 30 miliona evra za početak realizacije IPARD programa za poljoprivrednike, a krajem 2016. godine biće raspisani prvi pozivi za aplikacije, izjavio je državni sekretar Ministarstva, Danilo Golubović.

Sprskim poljoprivrednicima će biti obezbeđeno 175 miliona evra do 2020. pomoću IPARD II programa, a oko 30 milion je namenjeno koofinansiranju i taj novac je obezbeđen iz budžeta.

"Jedina mogućnost finansiranja poljoprivrede je IPARD i procena je da će Srbiji kada uđe u EU iz zajedničkog poljoprivrednog budžeta pripasti oko 1,2 miliajrde evra godišnje. To je jedini fond koji zaista može da razvije našu poljoprivredu", naglasio je Golubović.

Krediti za poljoprivrednike su veoma skupi, navodi Golubović, dodajući da bi u narednih nekoliko dana trebalo da bude dogovoreno da država finansira kamatu na kredite"Ministarstvo će najverovatnije finansirati kamatu koja će biti samo tri odsto ove godine.Ta kamata sada iznosi četiri odsto za stočare i šest odsto za ostale delatnosti."

Za Srbiju, dugoročno gledano, velika šansa je izvoz voća i povrća, a posebno u Rusiju, zbog rupe koja je na tom tržištu nastala usled loših odnosa te zemlje sa Turskom, te je Rusiji potrebno, na primer 500.000 tona paradajiza.

Golubović je naveo da je agrarni budžet za ovu godinu 40,5 milijardi dinara, ali da će iz prethodne godine biti dodata 10,1 milijarda dinara tako da će ukupan budžet za 2016. činiti 6,1 odsto ukupnog budžeta Srbije.

On je izrazio očekivanje da će uskoro biti otvorena i pregovaračka poglavlja 11, 12 i 13 koja se odnose na poljoprivredu, bezbednost hrane i ribarstvo, dodajući da bi prvo trebalo da bude otvoreno Pogljavlje 13 koje se odnosi na ribarstvo.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 09.03.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija