Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O UMANJENJU NETO PRIHODA LICA U JAVNOM SEKTORU: STAV ZAšTITNIKA GRAđANA O PRIMENI "SOLIDARNOG POREZA"


Nepravilno je i nepravično zaračunavati "solidarni porez" trudnicama i drugim građanima čiji mesečni prihodi nisu veći od 60.000 dinara, ali su bez njihove krivice uplaćeni odjednom za više meseci, utvrdio je republički Zaštitnik građana u postupku kontrole rada Ministarstva finansija.

Prava građana kojima je naplaćen "solidarni porez" na kumulativno isplaćene zaostale mesečne prihode, prekršena su višestruko - prvo kašnjenjem mesečne zarade, odnosno naknade zarade zbog porodiljskog odsustva, što ugrožava egzistenciju, a onda i neosnovanim umanjenjem novčanog prihoda zbog nepravilne naplate poreza, utvrdio je zaštitnik građana Saša Janković.

Zaštitnik građana je Ministarstvu uputio formalne preporuke kako bi dalja nepravilna naplata poreza bila sprečena, a porez koji je tako već naplaćen - vraćen. Ministarstvu je preporučeno da o pravilnom načinu naplate "solidarnog poreza" izradi uputstvo, a da porez koji je tako već naplaćen vrati primaocu prihoda.

Zaštitniku građana, početkom 2014. godine, obratio se veći broj pritužilaca, izražavajući nezadovoljstvo primenom Zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru. Najveći broj pritužbi podnele su žene koje se nalaze na porodiljskom odsustvu ili odsustvu sa rada radi nege deteta, a pritužbu je, u ime svojih članova, podnelo i Udruženje građana "Roditelj" iz Beograda.

Pritužioci su ukazali da su primenom ovog zakona pogođena sva lica čiji se prihodi isplaćuju sa zakašnjenjem, zbog čega se dešava da naknade zarade budu "solidarno oporezovane", ukoliko se u istom mesecu izvrši više zaostalih isplata.

Utvrđenje i preventivne preporuke Zaštitnika građana (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 10.3.2014.