Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI ZAKON O RADU U SKLOPU PREGOVORA ZA POGLAVLJE RADNIH PROPISA I SOCIJALNE ZAŠTITE


Srbija će na putu ka EU morati da uvede fleksibilnije propise u pogledu radnog vremena i drugih aspekata radnog prava, ali i da bolje primenjuje usvojene propise i standarde zaštite, poručili su danas predsednici pregovaračkih grupa za radne propise i socijalnu zaštitu.

Šefica pregovaračkog tima u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević rekla je da zakonom o radu na čijoj izradi se trenutno radi verovatno neće biti sve regulisano, već da će izmene morati naknadno da se unose.

Ona je na brifingu za novinare u Beogradu istakla i da će morati da se poboljša primena zakona u oblastima zapošljavanja i socijalne zaštite, budući da se od 2004. godine u zakonodavstvo uvode standardi EU.

  • Ona je navela da poglavlja 19 - socijalna politika i zapošljavanje i 2 - slobodno kretanje radnika, obično ne predstavljaju veliki problem u pregovorima sa EU, ali da ne treba žuriti sa njihovim zatvaranjem jer treba iskoristiti pomoć i sredstva EU da bi se uveli standardi, ali i povećao kapacitet vlasti za primenu.

Predsedavajuća Pregovaračke grupe 19 Brankica Janković rekla je da je negodovanje javnosti zbog izmena koje su bile predviđene predlogom zakona o radu delom posledica nerazumevanja novina koje on donosi.

  • Iznajmljivanje ili lizing radnika, odnosno njihovo angažovanje preko agencija jedan je od primera, navela je ona, dodavši da to već postoji kao praksa, ali da odnosi nisu detaljno regulisani zakonom, pa država ima problem da interveniše kada se pojave problemi, kao što je nedavno bio slučaj sa radnicima iz Srbije u Sočiju.

Predsedavajući Pregovaračke grupe 2 Zoran Martinović rekao je da na taj način u Srbiji radi oko 50.000 radnika, a da je regulisanje odnosa između agencije, firme i radnika u Zakonu o radu način da se radnici što bolje zaštite.

Kako su naveli, Srbija će pre pristupanja EU Zakonom o radu morati da uvede i fleksibilniji raspored radnog vremena u sedmici, kao i da proširi mogućnosti za rad sa nepunim radnim vremenom, i uvede još neke standarde.

Martinović je rekao da grupa za izradu zakona o radu trenutno radi o izmenama sličnim onim koje su bile predviđene prethodnim nacrtom koji je povučen, samo u nešto manjem obimu.

"Govorimo o redukciji prava u manjoj meri nego što je bilo od kraja prošle godine, ali mogu da pretpostavim da to neće biti dovoljno, već da ćemo morati zbog usklađivanja sa direktivama i iz drugih razloga ili da izađemo sa novim zakonom ili da menjamo zakon", rekao je Martinović.

On je naveo da je grupa "blizu dogovora" da se rad na određeno produži na dve godine, posle čega ne bi moglo biti produžavanja. Na skupu je rečno da se na razgovorima u Briselu predočava realno stanje, uključujući i probleme poput sive ekonomije, kako bi se pronašla i rešenja da se ove pojave, koje su svojstvene i drugim zemljama koje su pristupale EU, što više suzbiju.

Martinović je rekao da će u martu biti održan bilateralni skrining. za poglavlju 2 - Slobodno kretanje radnika.

"Predstoji nam ozbiljno jačanje svih administrativnih i tehničkih kapaciteta da bismo mogli da zadovoljimo sve zahteve", ocenio je on.

u okviru poglavlja 2 - Slobodno kretanje radnika, izdvojene su četiri teme:

  • pristup tržištu rada,
  • koordinacija sistema socijalnog osiguranja,
  • evropska služba za zapošljavnaje i
  • evropska kartica zdravstvenog osiguranja.

 

Usklađivanje sa EU treba da omogući između ostalog da građani Srbije imaju ista prava na tržištu rada članica EU kao i njihovi građani, i da se građanima članica EU takvo pravo omogući u Srbiji, istakao je Martinović, rekavši da će biti potrebne izmene više propisa u Srbiji.

Radna grupa za izmene i dopune Zakona i radu sastaje se jednom sedmično, četvrtkom, kako bi, prema planu, do 1. maja pripremila nacrt nove verzije zakona koji će urediti tržište rada i kapitala.

Na tim sastancima se razgovara o pet osnovnih odredbi Zakona i radu koje se odnose na:

  • rad na određeno vreme,
  • isplatu otpremnina,
  • kriterijume za isplatu minimalnih zarada,
  • regulative kod otpuštanja i
  • definisanje kolektivnih ugovora.

Rajić je najavio da će o izmenama Zakona o radu biti razgovarano i na skupu koji će 1. i 2. aprila organizovati Međunarodna organizacija rada. Na tom skupu će, prema njegovim rečima, predstavnici vlade i sindikata imati priliku da iznesu svoj stav o tom dokumentu.

Izvor: