Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA: POVERENIK UPOZORAVA NA SVE VEĆI BROJ ŽALBI


Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ocenio je da je zabrinjavajući rastući broj žalbi koji prima. Kako navodi, samo tokom februara ove godine registrovan je 551 predmet iz oblasti slobode pristupa informacijama, a u velikoj većini reč je o žalbama.

On je upozorio sve one koji vrše vlast na raznim nivoima ili koji raspolažu javnim ovlašćenjima, novcem i dobrima, i nosioci su obaveza po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, na to da ništa, pa ni predizborna atmosfera, ne sme biti razlog i opravdanje za neadekvatan odnos prema pravima javnosti.

„Obaveze prema javnosti i građanima su pre svega nešto što je utvrđeno i uređeno zakonom i to bi samo po sebi moralo biti dovoljno. Ipak, dodaću i to da je nimalo slučajno u našoj Nacionalnoj strategiji za borbu protiv korupcije transparentnost podignuta na rang jednog od nekoliko fundamentalnih načela.

Strategija izričito predviđa garancije transparentnosti u postupku donošenja i sprovođenja odluka, kao i omogućavanje građanima pristup informacijama u skladu sa zakonom. Naravno, transparentnost nije važna samo sa stanovišta borbe protiv korupcije, već i sa stanovišta realnog ostvarivanja niza tranzicionih ciljeva, odnosno načela na kojima se zasniva demokratsko društvo, kao što su - dobra uprava, demokratska kontrola vlasti, racionalnost, odgovornost i slično“, kazao je Šabić.

On je podsetio i na to da je krajem prošle godine Skupštini uputio izveštaj u kom se govori o ozbiljnim problemima u sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja u državnim preduzećima, a koji Skupština, koja je ubrzo raspuštena, nije razmatrala.

Izvor: www.danas.rs, B. K.