Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O CENTRALNOJ EVIDENCIJI STVARNIH VLASNIKA: U slučaju udruženja, fondacije i zadužbine kao stvarni vlasnik se vodi osoba koja je njihov zastupnik. Kada su u pitanju mreže udruženja čije su članice i strana udruženja, ako je registrovano u Srbiji, upisuje se ovdašnji zastupnik. Nije potrebno dostavljati podatke o stvarnim vlasnicima stranih udruženja koja su članovi mreže


Udruženja, fondacije i zadužbine, makar neke od njih, našle su se u čudu poslednjeg dana januara. Tada im je istekla zakonska obaveza da odrede stvarnog vlasnika i upišu ga u Centralnu evidenciju pri Agenciji za privredne registre. Pojedini su bili u nedoumici kako da imenuju vlasnika, kada u vlasništvu nemaju ništa do - članske karte.

Zakon o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika ("Sl. glasnik RS", br. 41/2018 - dalje: Zakon), koji se primenjuje od polovine prošle godine, predviđa da se u registru nađu vlasnici više od 25 odsto udela u svim privrednim društvima, ali i udruženjima, fondacijama, zadužbinama, stranim predstavništvima. Tako to važi i za Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida. Ogranak u Subotici, međutim, ne želi da određuje vlasnika.

- To je paradoksalna situacija, jer se mi bavimo humanitarnim radom, pomažemo našim članovima i njihovim porodicama, i nemamo svoju imovinu - kaže Dragoslav Dašić, potpredsednik Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije i predsednik subotičkog udruženja.

- Ne razumemo kako možemo da budemo nečija svojina, niko od nas to nije osnovao nego naši preci posle Prvog svetskog rata. Treba da budemo udruženje od posebnog interesa, a ne da se tretiramo kao nevladina organizacija. Odbijamo da se registrujemo kao privatna svojina i spremni smo da zbog toga uđemo u spor sa državom.

Zakon, međutim, ima odgovor za ovakvu situaciju. U slučaju udruženja, fondacije i zadužbine kao stvarni vlasnik se vodi osoba koja je njihov zastupnik. Kada su u pitanju mreže udruženja čije su članice i strana udruženja, ako je registrovano u Srbiji, upisuje se ovdašnji zastupnik. Nije potrebno dostavljati podatke o stvarnim vlasnicima stranih udruženja koja su članovi mreže.

Deo udruženja nije znao da se Zakon odnosi i na njih. Tako je zastupnica "Harmonije za sve" iz Vrbasa, jedva uspela da ispuni zakonsku obavezu.

- Mi smo registrovani krajem maja prošle godine, pre nego što je Zakon počeo da se primenjuje - objašnjava Jefimija Kolašinac iz ovog udruženja. - Mi još nismo imali nikakav promet, tako da nemamo ni knjigovođu. Da slučajno nismo čuli od drugog udruženja, ne bismo se upisali. Izostala je jača medijska kampanja. Kao što smo svi znali da treba da menjamo lične karte.

Zakon je usvojen u skladu sa evropskom direktivom. Cilj je da se zna ko stoji iza svake kompanije i da se tako spreči pranje novca i finansiranje terorizma. I u Evropi se vlasnici određuju i za udruženja, zadužbine i fondacije, jer nije isključeno da bi ove organizacije neko mogao da zloupotrebi.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. L. - S. B., 06.02.2019.
Naslov: Redakcija