Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA: Propisivanje zatvorske kazne za pripremu ubistva


Komisija za izmene Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016) mogla bi da dobije uskoro još jedan predlog za uvođenje novog krivičnog dela - pripremu izvršenja ubistva. Da će MUP podneti takvu inicijativu, najavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a Komisija će se o predlogu izjasniti tek kada bude prispeo u pisanoj formi.

Prema Stefanovićevim rečima, Ministarstvo unutrašnjih poslova je analiziralo sadašnji zakonski okvir i efekte rada policije, i došlo do zaključka da bi postupanje policije uz uvođenje novog krivičnog dela bilo efikasnije. Do sada se dešavalo da, ukoliko nekog uhvate u pripremi izvršenja teškog krivičnog dela, kao što je ubistvo, mogu samo da ga gone zbog nelegalnog posedovanja oružja.

Ukoliko novi predlog bude prihvaćen, za dokazivanje da je neko pripremao ubistvo biće potrebno pribavljanje nedvosmislenih dokaza, i u tom slučaju oni koji budu uhvaćeni, biće najstrože sankcionisani, poručio je ministar.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova je analiziralo i ono što su bili delovi rada policije i ono što smo radili zajedno sa tužilaštvom, kao i ono što je deo dosadašnje zakonske regulative. Takođe, analizirali smo i efekte rada policije u praksi i uzeli u obzir sve što se dešavalo u Srbiji - izjavio je ministar Stefanović.

Upravo situacije iz svakodnevne prakse policije i tužilaštva su i bile razlog za ovu inicijativu. Nova odredba Krivičnog zakonika mogla bi, na primer, da se primeni u slučaju podmetanja eksploziva pod automobil. U nekim dosadašnjim slučajevima, kada su pronađeni počinioci koji su postavili eksploziv koji nije eksplodirao, jer je otkriven na vreme, odgovarali su samo za nelegalno posedovanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih naprava, ne i za pokušaj ubistva.

Za pripremu ubistva tako bi odgovarao svako za koga bi policija utvrdila da postoje čvrsti dokazi da je već preduzeo konkretne korake da ostvari svoju nameru, ali nije izvršio samo krivično delo.

Komisija za izmene Krivičnog zakonika do sada je dobila nekoliko ključnih predloga, a jedan je već došao iz Ministarstva unutrašnjih poslova - institut "tri udarca". On podrazumeva da će povratnici, koji su više puta počinili porodično ili neko drugo nasilje, biti strože sankcionisani, odnosno da će raspon zaprećenih kazni biti manji, ukoliko ponove krivično delo.

Komisija za izmene KZ, formirana u decembru, do sada je imala jednu plenarnu sednicu. Ključne zakonske izmene koje priprema jesu: uvođenje doživotne kazne, pooštravanje sankcija za silovanje, proizvodnju i trgovinu drogama, sve oblike nasilničkog ponašanja, kao i uvođenje novog dela - napad na advokate.

Izvor: Vebsajt Novosti, N. B. - V. C. S., 06.02.2019.
Naslov: Redakcija