Zastava Bosne i Hercegovine

SUDIJE I TUŽIOCI POZIVAJU NA REAGOVANJE ZBOG IZJAVE PREDSEDNIKA UPRAVNOG ODBORA EVROPSKOG UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA ZA DEMOKRATIJU


Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je najviše pravosudne organe da se izjasne povodom izjave predsednika Upravnog odbora Evropskog udruženja sudija i tužilaca za demokratiju (MEDEL) Felipea Markeša, u kojoj je izrazio nadu da, kako je rekao, nezavisnost pravosuđa u našoj zemlji neće biti žrtvovana zarad priznanja nezavisnosti Kosova (od strane Srbije).

Izjava Markeša je povod da se o njoj izjasne Državno veće tužilaca (DVT) i Visoki savet sudstva (VSS), kao nezavisni i samostalni organi koji obezbeđuju i garantuju nezavisnost i samostalnost sudija i sudova i samostalnost svih tužilaca u skladu sa Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006), preciziralo je strukovno udruženje.

UST ukazuje da samo pominjanje mogućnosti žrtvovanja nezavisnosti pravosuđa, u bilo kojoj konotaciji, duboko zadire u domen ustavnih nadležnosti VSS i DVT, te da ne smeju da zanemare izjavu Markeša.

Takođe smatra da oba pravosudna organa treba da reaguju i na Markešovu izjavu "da vladini zvaničnici javno napadaju sudije i tužioce, te da to nije napad samo na njih, već i na ceo pravosudni sistem", jer je, kako ocenjuje UST, neprihvatljivo da povodom ovakvih izjava reaguju isključivo strukovna udruženja.

Povodom izjave Merkeša da država Srbija osniva nevladine organizacije ili na njih ima neki drugi kanal uticaja, a koje joj daju podršku za predložene ustavne amandmane u oblasti pravosuđa, UST je pozvao Markeša da precizno ukaže na koje tačno nevladine organizacije misli i kako je došao do tih informacija.

UST podseća da je izmena Ustava u oblasti pravosuđa obaveza koju je Srbija preuzela u okviru Poglavlja 23 u procesu pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, kao i da proces prate eksperti EU, te da bi EU u svakom momentu mogla da zatvori Poglavlje 23, ukoliko bi našla da se radi o rešenjima koja nisu u skladu sa njenim pravnim tekovinama.

Takođe podsećajući da je Nacrt ustavnih amandmana dobio pozitivnu ocenu Venecijanske komisije, UST je pozvao da se o navodima predstavnika MEDEL-a izjasni i Delegacija EU u republici Srbiji.

Izvor: Vebsajt RTV, 07.02.2019.
Naslov: Redakcija