Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRIVREDNICI SE ZALAŽU ZA VRAĆANJE PORESKOG KREDITA


Vraćanje poreskog kredita za ulaganja u osnovna sredstva bilo bi veoma važno kako bi mala i srednja preduzeća imala podršku i da bi mogla da ulažu u razvoj i istraživanje, istakli su predstavnici Privredne komore Srbije (PKS) i preduzetnici.

Predstavnici malih i srednjih preduzeća nisu zadovoljni time što nije vraćen poreski kredit iz 2013. godine koji je bio odobravan za ulaganja u osnovna sredstva.

Savetnik predsednika Privredne Komore Srbije Mihailo Vesović naveo je da je jako važno i potrebno da mala i srednja preduzeća imaju neki vid podrške kako bi mogli da ulazu u svoj razvoj i istraživanje.

"Ono na čemu insistiramo jeste vraćanje, odnosno uvođenje poreskog kredita koji bi na neki način mogao da podstakne kompanije da zapošljavaju i angažuju svoje naučnike ili vrhunske inženjere ili one koji će biti stalno zaposleni i koji će voditi stratešku politiku firme, a koji se bave razvojem i istraživanjem", naveo je Vesović.

Na skupu je takođe ocenjeno da je ukidanje poreskog kredita bilo udarac za male kompanije koje žele da imaju svoj razvoj i istraživanje i kojima je to osnovna prednost.

Naime, od januara 2014. godine ukinut je opšti poreski kredit za ulaganja u osnovna sredstva i razvoj kao nematerijalnu imovinu, a predstavnici malih i srednjih preduzeća i ranije su ukazali da su na ovaj način preduzeća koja nemaju mogućnost za veća ulaganja i otvaranje većeg broja novih radnih mesta, dovedena u neravnopravan položaj u odnosu na velika privredna društva i investitore.

Izvor: Vebsajt RTV, 07.02.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija