Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UREDBE O ODREĐIVANJU KOMPETENCIJA ZA RAD I O VREDNOVANJU RADNE USPEŠNOSTI DRŽAVNIH SLUŽBENIKA: Državni organi u obavezi da do 15. marta 2019. godine definišu svoje ciljeve, jer je vrednovanje radne uspešnosti povezano sa ciljem državnog organa ili sektora unutar državnog organa


Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić kaže da je do sada rad 90 odsto državnih službenika ocenjivan najvišim ocenama, navodeći da to nije realno stanje i da će Uredba o određivanju kompetencija za rad državnih službenika ("Sl. glasnik RS", br. 4/2019) i Uredba o vrednovanju radne uspešnosti državnih službenika ("Sl. glasnik RS", br. 2/2019) uvesti jasne kriterijume za ocenjivanje njihovog rada.

Ružić je rekao da ocenjivanje rada državnih službenika postoji "odvajkada", ali da nije bilo jasnih kriterijuma, da su zato usvojene nove uredbe, te da će od sada vrednovanje radne uspešnosti biti povezano sa ciljem državnog organa ili sektora unutar državnog organa.

Državni organi su zato u obavezi da do 15. marta definišu svoje ciljeve, kaže Ružić i dodaje da više neće biti moguće da jedan državni službenik napreduje ili dobije najvišu ocenu ako cilj sektora ili državnog organa nije ispunjen.

Dodaje i da se povećanje plata može jasno dovesti u korelaciju sa vrednovanjem radne uspešnosti.

"Važno je da znamo da će u jednom radnom veku u istom zvanju državni službenik moći da ima povećanje plate od 40 procenata", ukazao je Ružić.

Ukoliko neki državni službenik bude smatrao da je oštećen, moći će da se obrati žalbenoj komisiji i da traži pravdu pred Upravnim sudom.

Ružić dodaje i da će na Nacionalnoj akademiji za javnu upravu biti sprovedene edukacije za 3.500 rukovodilaca koji će ocenjivati državne službenike.

Ministar je rekao i da je u fokusu razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom bila reforma sistema plata i platni razredi i grupe.

Kaže da će tokom ove godine biti sprovedena još jedna analiza efekata sektorskih povećanja koji su urađeni na kraju prethodne godine.

Nakon toga će biti organizovan još jedan krug razgovora sa socijalnim partnerima, ministarstvima i sindikatima, kako bi propisi o platnim razredima počeli da se primenjuju od 1. januara 2020. godine.

"Mislim da je važno da radimo brzo, a ne brzopleto", rekao je Ružić.

Izvor: Vebsajt RTV, 06.02.2019.
Naslov: Redakcija