Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O INFORMACIONOJ BEZBEDNOSTI: ZAKONOM JE PREDVIđENO OSNIVANJE NACIONALNOG CENTRA ZA PREVENCIJU BEZBEDNOSNIH RIZIKA U IKT SISTEMIMA, KOJI ćE OBAVLJATI POSLOVE KOORDINACIJE PREVENCIJE I ZAšTITE OD BEZBEDNOSNIH RIZIKA U IKT SISTEMIMA


U okviru novog Zakona o informacionoj bezbednosti ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016 - dalje: Zakon), Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija će moći bolje da reguliše bezbednost dece na internetu, kaže državna sekretarka u tom Ministarstvu Tatjana Matić.

Prema njenim rečima, Srbija bi najzad trebalo da dobije Nacionalno telo za bezbednost na internetu.

"Ovim Zakonom je definisano da će Republika Srbija dobiti CERT - Centar za bezbednost i prevenciju, koji će se nalaziti u Ratelu. Ovo je jako značajna institucija, koja će imati ulogu vodećeg centra za bezbednost i zaštitu podataka koje svi koristimo na internetu", objašnjava Matić.

Digitalna pismenost u Srbiji je na veoma niskom nivou, ističe ona i dodaje da će Ministarstvo kroz brojne projekte pokušati da situaciju učini boljom.

 Mnogima bi bilo teško i da zamisle život bez interneta. Međutim, pitanje je koliko su svesni opasnosti koje nosi korišćenje globalne mreže, a to se posebno odnosi na decu.

Istraživanju koje je sproveo Unicef, više od 60 odsto starijih osnovaca i preko 80 procenata srednjoškolaca, reklo je da je bilo izloženo riziku od opasnosti koje vrebaju na internetu. To je bio jedan od razloga za pokretanje onlajn SOS servisa, namenjenog deci žrtvama digitalnog nasilja.

"Ukoliko bi zakoni bili rigorozniji prema roditeljima dece koja vrše nasilje nad drugom decom, sigurno bi ta vrsta nasilja bila prepolovljena veoma brzo, a u dogledno, možda i kratko vreme, čak i iskorenjena", kaže Aleksandar Arsenin iz Pokreta za elektronsku privatnost.

U raspravama o eventualnoj zabrani određenih sajtova, pominje se i mogućnost ograničavanja medija, a dodatni problem predstavlja to što se pod lažnim imenom sajtovi registruju u drugim zemljama.

Izvor: Vebsajt RTV, Ivana Maletin, Milan Brašnjović, 09.02.2016.
Naslov: Redakcija