Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU: PUNA PRIMENA ZAKONA POčINJE 30. APRILA 2016. GODINE, DOK SE ODREDBE KOJE SE ODNOSE NA INSPEKCIJSKI NADZOR NAD NEREGISTROVANIM SUBJEKTIMA VEć PRIMENJUJU. NEREGISTROVANIM SUBJEKTOM SMATRA SE I PRIVREDNIK KOJI JE UPISAN U OSNOVNI REGISTAR AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE, ALI NIJE UPISAN U ODGOVARAJUćI POSEBAN REGISTAR, ODNOSNO NEDOSTAJU MU LICENCE ILI DOZVOLE


Puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015 - dalje: Zakon) počinje 30. apria 2016. godine. U inspekcijskom nadzoru biće uspostavljen sistem procene rizika koji bi trebalo da eliminiše ili bitno umanji neujednačenost rada inspekcija, kao i samovolju i korupciju. Međutim, odredbe Zakona koje se odnose na inspekcijski nadzor nad neregistrovanim subjektima već se primenjuju.

Odredbama Zakona inspektorima rada omogućeno je da kontrolišu i neregistrovane privredne subjekte, a do sada su u takvim situacijama podatke prosleđivali Poreskoj upravi ili tržišnoj inspekciji.

"Inspekcija prvo zabranjuje obavljanje delatnosti neregistrovanom subjektu, i nalaže licu kod kojeg je vršen inspekcijski nadzor da se što pre registruje", kaže načelnica Odeljenja inspekcije rada u Novom Sadu, Ljiljana Stojšić.

U nadležnosti tržišne inspekcije i ranije su bila sprečavanja nelojalne konkurencije, odnosno sprečavanja delatnosti neregistrovanih subjekata.

"Novina je da se neregistrovanim subjektom smatra i privrednik koji je upisan u osnovni registar Agencije za privredne registre, ali nije upisan u odgovarajući poseban registar, odnosno nedostaju mu licence ili dozvole", ističe tržišna inspektorka Snežana Stanković.

Iz Unije poslodavaca navode da je rano za procenu prvih rezultata primene Zakona, ali da imaju informacije da je sproveden veliki broj inspekcijskih nadzora na terenu, te da je jedan broj neregistrovanih privrednika uveden u legalne tokove.

"Mi smo tražili da se suzbija siva ekonomija, odnosno da se neregistrovani preduzetnici primoraju da plaćaju poreze i doprinose kako bi svi bili jednaki na tržištu", kaže predsednik Unije poslodavaca Vojvodine, Stanko Krstin.

Zakon daje i mogućnost da uz sudsku naredbu inspektori obavljaju kontrole u dvorištima, kućama i stanovima, zbog toga što se stambeni prostor često koristi kao poslovni. Kazne predviđene Zakonom nisu male. U slučaju da privrednik onemogući inspektoru nesmetani rad, predviđena je kazna do 800 hiljada dinara, dok je u slučaju obavljanja neregistrovane privredne aktivnosti, predviđena novčana kazna do pola miliona dinara.

Izvor: Vebsajt RTV, Ivan Varnju, 09.02.2016.
Naslov: Redakcija