Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O POSTUPKU UTVRĐIVANJA ČINJENICA O POLOŽAJU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA U PORODILIŠTIMA U REPUBLICI SRBIJI: PREDSTAVNICI UDRUżENJA RODITELJA NESTALIH BEBA PROTIVE SE NACRTU ZAKONA KOJI PREDVIđA NOVčANU NAKNADU, ALI NE I OTVARANJE ISTRAGA O NESTALIM BEBAMA. ONI TRAżE KVALITETAN ISTRAżNI POSTUPAK I FORMIRANJE NADZORNOG TELA ZA KONTROLU ISTRAGE


Nacrt zakona o postupku utvrđivanja činjenica o položaju novorođene dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Republici Srbiji neprihvatljiv je za udruženja roditelja, koja traže kvalitetan istražni postupak i formiranje nadzornog tela za kontrolu istrage.

Predstavnik Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama" Radiša Pavlović rekao je posle okruglog stola o Nacrtu zakona, na kojem su učestvovali predstavnici ministarstava zdravlja, unutrašnjih poslova i pravde, da je tekst neprihvatljiv od naslova do poslednjeg slova i da država roditeljima "na uvredljiv način nudi novac umesto istrage".

Pavlović kaže i da udruženja "Za istinu i pravdu o bebama" i Beogradska grupa roditelja traže da se u rešavanje problema nestalih beba uključi i premijer Vlade Republike Srbije.

Udruženja traže i da u Nacrtu zakona budu prepoznati slučajevi roditelja koji sumnjaju da su im deca nestala po rođenju, ne samo u porodilištima već i u drugim ustanovama, da se u istragu uključe službe bezbednosti koje poseduju spiskove otete dece, te da se formira nadzorno telo za kontrolu istrage.

Pavlović je uveren da država raspolaže resursima i kapacitetima da se istraga obavlja uz saradnju sa roditeljima na čijem slučaju se radi i uz nadzor nezavisnih institucija.

"Sve drugo je neprihvatljivo. Nas zanima istraga, a ne novac", rekao je Pavlović, koji smatra da država želi da presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Zorice Jovanović zataška sve ostale slučajeve i spreči istrage.

Pavlović kaže i da bi i u slučaju nestalih beba mogla da bude formirana komisija, poput one koja se bavila slučajem ubijenih novinara.

Predstavnica Beogradske grupe roditelja, Mirjana Novokmet, rekla je da nijedan predlog roditelja nije uvažen, te da će se obratiti Komitetu Saveta Evrope, ali i tražiti ocenu ustavnosti ako Nacrt zakona uđe u skupštinsku proceduru.

Izvor: Vebsajt Tanjug i RTS, 10.02.2016.
Naslov: Redakcija