Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RACIONALIZACIJA JAVNE UPRAVE I ZAKON O PLATAMA


Potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički najavila je da će u prvoj polovini ove godine javna administracija biti smanjena za pet odsto.

  Udovički je rekla da će racionalizacija broja zaposlenih u javnoj upravi od pet odsto biti završena do juna, a da očekuje da će polovina otići prirodnim odlivom, ističući da će racionalizacija zaposlenih biti samo deo preuređivanja sistema javne uprave kakav do sada nije viđen.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije je rekla da će od aprila, u okviru tog procesa, početi preispitivanje svakog dela sistema u pogledu funkcija koje zaposleni obavljaju, preko preklapanja poslova.

 

- Proces proređivanja sistema javne uprave će trajati pune tri godine i mislim da će to stvoriti nešto što se ne pamti - rekla je Udovički na skupu "Beogradski dijalozi".  

Drugi ključni zadatak, dodala je, prestavlja donošenje zakona o platama, koji ima za cilj stvaranje pravednijeg sistema nagrađivanja.  

Udovički je rekla da je suština svih tih mera preuređenje službeničkog sistema koji treba da bude efikasniji i da je ideja da se prvi put ispitaju odnosi centra i lokala i nadležnosti između njih.  

 - Srbiji je na putu ka Evropskoj uniji neophodna dobra administracija, kako bi efikasno crpela sredstva iz evropskih fondova i usmerila ih u konkretne preko potrebne projekte - ocenio je bivši ministar finansija Nemačke Hans Ajhel.  

On je rekao da, kada jednog dana Srbija postane članica EU, kao jedna od siromašnijih zemalja može dobiti do četiri odsto BDP godišnje iz evropskih fondova.  

S tim u vezi je naveo primer Grčke koja je propustila priliku da adekvatno primeni ta sredstva, jer nije imala dobru administraciju.  

- Savetovao bih vam da izgradite administraciju koja može da uzme novac od EU i pretoči taj novac u infrastrukturne projekte - istakao je Ajhel.  

On je dodao i da postoji puno novca na raspolaganju, ali da je dobra administracija potrebna da povučena sredstva ne bi nestala u nekim "crnim kanalima", već otišla u prave projekte. 

Izvor: www.blic.rs

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je: