Zastava Bosne i Hercegovine

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Preporuke RGZ-u za otklanjanje nedostatka u postupcima odlučivanja po žalbama


Zbog velikog broja zaostalih predmeta iz prethodnih godina i sve većeg broja pritužbi građana na rad Republičkog geodetskog zavoda koji ne donosi odluke o žalbama u zakonskom roku, kao i velikog broja zaostalih predmeta iz prethodnih godina, Zaštitnik građana uputio je sistemsku preporuku Republičkom geodetskom zavodu, ali i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture radi zaštite prava građana.

Zaštitnik građana upoznat je sa problemom nedostatka kadrovskih kapaciteta Republičkog geodetskog zavoda i uvažava da je to, u znatnoj meri, uzrok nedovoljne efikasnosti u postupcima odlučivanja po žalbama. Ovaj nezavisni državni organ pozdravlja napore koje Republički geodetski zavod ulaže radi podizanja kadrovskih kapaciteta koji bi obezbedili efikasno obavljanje poslova iz njegove nadležnosti. Međutim, imajući u vidu trenutnu situaciju vezanu za zaostatak u rešavanju "starih" drugostepenih predmeta, Zaštitnik građana konstatuje da neuvažavanje ranije upućenih preporuka za otklanjanje uočenih nedostatka u rešavanju po žalbama u zakonom propisanim rokovima, a koji očigledno predstavljaju probleme sistemske prirode, za neposredne i posredne posledice ima stvaranje pravne nesigurnosti, otežavanje pravnog položaja građana i ostvarivanje njihovih prava.

 Zaštitnik građana smatra da je višegodišnje sistemsko nerešavanje problema zaostalih drugostepenih predmeta, stvorilo situaciju u kojoj su građani lišeni svake mogućnosti ne samo da u zakonskom, već da ni u razumnom roku ostvare svoja prava u zakonom predviđenom postupku.

Shodno navedenom, Zaštitnik građana smatra i da je izostala aktivna uloga nadležnog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture te je potrebno da se, u okviru svojih nadležnosti, aktivnije posveti regulisanju nastale situacije, kao i da u najkraćem roku u saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom utvrdi činjenično stanje u pogledu zaostatka u rešavanju "starih" drugostepenih predmeta.

Potrebno je i da Republički geodetski zavod preduzme sve mere koje će biti usmerene na popunjavanje kadrovskih kapaciteta zaposlenih u Odeljenju za drugostepeni postupak i da vodeći se datumom prijema zaostalih drugostepenih predmeta utvrdi redosled rešavanja i odredi opšti i razuman rok u kome je potrebno okončati svaki od tih predmeta, navodi se, između ostalog, u preporuci.

Izvor: Vebsajt Zaštitnik građana, 05.01.2023.
Naslov: Redakcija