Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O POSEBNOJ VRSTI OBJEKATA I POSEBNOJ VRSTI RADOVA ZA KOJE NIJE POTREBNO PRIBAVLJATI AKT NADLEŽNOG ORGANA, KAO I VRSTI OBJEKATA KOJI SE GRADE, ODNOSNO VRSTI RADOVA KOJI SE IZVODE, NA OSNOVU REŠENJA O ODOBRENJU ZA IZVOĐENJE RADOVA, KAO I OBIMU I SADRŽAJU I KONTROLI TEHNIČKE DOKUMENTACIJE KOJA SE PRILAŽE UZ ZAHTEV I POSTUPKU KOJI NADLEŽNI ORGAN SPROVODI: Izmenama Pravilnika biće ukinute visoke takse lokalnih samouprava koje su građanima značajno uvećavale trošak za uvođenje gasa


Za dve nedelje počinje realizacija akcije jeftinijeg uvođenja gasa u domaćinstva po ceni od 780 evra, koju će građani otplaćivati na 36 mesečnih rata.

Do tada će se otkloniti sve birokratske prepreke i moći će da počne zaključivanje ugovora sa potrošačima u delovima Srbije gde postoji izgrađena mreža. U ovom trenutku, sve je obezbeđeno da se na gasovod priključi 350.000 domaćinstava.

Za 10 do 15 dana sve će biti spremno da se krene sa realizacijom priključivanja domaćinstava na gas po ceni od 780 evra, na tri godine. "Srbijagas" je za to dobio saglasnost i drugih distributera i proizvođača gasne opreme.

Zakonska obaveza je da svi imaju projekat za priključke. Radi se na tome da se obezbedi da i njihove usluge građani mogu da plate na 36 rata.

Glavni preduslov da se omogući niža cena za priključak je izmena odredaba Pravilnika o posebnoj vrsti objekata i posebnoj vrsti radova za koje nije potrebno pribavljati akt nadležnog organa, kao i vrsti objekata koji se grade, odnosno vrsti radova koji se izvode, na osnovu rešenja o odobrenju za izvođenje radova, kao i obimu i sadržaju i kontroli tehničke dokumentacije koja se prilaže uz zahtev i postupku koji nadležni organ sprovodi ("Sl. glasnik RS", br. 102/2020), koji je u nadležnosti Ministarstva građevine, a to će biti uskoro učinjeno. Promena ovog akta omogućiće da se ukinu visoke takse lokalnih samouprava koje su građanima značajno uvećavale trošak za uvođenje plavog energenta. Opštine su na ime ovih naknada naplaćivale od 400 do 1.200 evra. Mnogi su zato odustajali od uvođenja gasa, koji je na duži rok najisplativiji energent.

Na plavi energent greje se tek oko 300.000 domaćinstava u Srbiji. U planu je da do kraja 2022. godine, na gasovod bude priključeno 550.000 domaćinstava. Time će se smanjiti zagađenje, koje je sada najveće u prestonici zbog individualnih ložišta.

Do polovine 2022. godine Beograd će biti potpuno gasifkovan. Trenutno se radi u Zemunu i Grockoj, a završava se i Rakovica. Vojvodina je 100 odsto gasifikovana.

"Srbijagas" je dobio zadatak od vrha države da sprovede ubrzanu gasifikaciju u celoj zemlji, a u to će biti uključena i Vlada Republike Srbije. To je izuzetno značajno, ne samo za građane, već i za industriju i privlačenje investitora.

Urađeni su već neki okruzi, ali uglavnom postoje problemi sa administrativnim preprekama, katastrom, često se ne znaju vlasnici. Požarevački okrug je praktično urađen. Kraljevo i Trstenik se završavaju, radiće se Kruševac, čitav Valjevski okrug, cela istočna Srbija. Na jugu Leskovac, Gadžin Han, Vranje...

Građani se od jula prošle godine, kada je prvobitno bilo najavljeno da startuje priključivanja po nižim cenama, prijavljuju "Srbijagasu". To preduzeće je za sve delove zemlje formiralo radne jedinice koje se bave ovom problematikom.

Plavi energent ima najpovoljnije ekonomske pokazatelje i ekološki je prihvatljiv. Gas ne zagađuje životnu sredinu i najjeftiniji je energent. Izuzetno je važno da se gasifikuju domaćinstva, jer su individualna ložišta najveći zagađivači. U Srbiji ima više od tri miliona domaćinstava, a oko 300.000 njih je gasifikovano.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. B. Talijan, 05.01.2021.
Naslov: Redakcija