Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU: Iznosi do 1.000 evra obeštećenja biti isplaćeni 2022. godine


Agencija za restituciju do sada je donela više od 3.000 rešenja o pravu na obeštećenje, a do kraja procesa restitucije očekuje se donošenje još oko 10.000 takvih rešenja, kaže direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

U taj broj ulaze i rešenja o pravu na obeštećenje do 1.000 evra koje će biti odjednom u celosti isplaćeno, a Sekulić kaže da se polovina od ukupno do sada donetih više od 3.000 rešenja odnosi na iznose do 1.000 evra.

Objasnio je da će iznosi do 1.000 evra obeštećenja biti isplaćeni 2022. godine.

Na pitanje kada bi moglo da se očekuje donošenje svih rešenja o pravu na obeštećenje, Sekulić procenjuje da bi taj posao mogao da bude okončan u roku od četiri do šest godina.

"Sva prvostepena rešenja će biti doneta u roku od četiri do šest godina. To je moja procena po tempu kojim sad donosimo rešenja", rekao je Sekulić.

Naveo je da se time ne okončava postupak restitucije, te da će postupak zatvaranja procesa restitucije biti jako složen, jer će morati da se sačekaju odluke drugostepenih organa, sudova, eventualno Ustavnog suda, da bi taj postupak bio okončan do kraja.

Postupak restitucije, napominje, složen je i tehnički i pravno.

"Vrlo je specifičan postupak restitucije, pa će samo zatvaranje tog postupka biti sa mnogo izazova i rada da bi se ceo postupak završio onako kako treba, u interesu građana i u interesu države", rekao je Sekulić.

Kaže da Agencija radi sa skoro 75.500 zahteva građana za vraćanje imovine, tu je i konfesionalna restitucija, a svaki od tih postupaka ima svoje specifičnosti i svoje posledice i u pravnom životu, a i u ekonomskom životu države.

"Zato je postupak i složen, zato su i posledice takve da se moraju stalno kontrolisati da na kraju ne bi eventualno zbog nekih geški ili zbog nekih pogrešnih procena imali teže posledice pod državu", navodi Sekulić i dodaje da je naturalna restitucija u završnoj fazi.

"Ako govorimo o vraćanju zgrada, objekata, poslovnih prostora tu je već kraj, naziremo kraj", rekao je Sekulić.

Kaže da u 2021. godini taj procenat vraćanja imovine u naturi bude skoro 98 ili 99.

"Ono što je ostalo kao vraćanje imovine u naturi je poljoprivredno zemljište. Međutim, i tu smo po tempu kako vraćamo u završnoj fazi. U naredne dve do dve i po godine će biti okončan postupak vraćanja poljoprivrednog zemljišta", naveo je Sekulić.

Podsetio je da je krajem 2020. godine izmenjen Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 108/2013, 142/2014, 88/2015 - odluka US, 95/2018 i 153/2020) i da je konačno utvrđena metodologija isplate obeštećenja koja će, navodi, obezbediti stabilnost budžeta i njegovo ravnomerno trošenje po tom osnovu.

Objasnio je da će se na osnovu svih rešenja koja agencija donese do 30. juna sabrati iznos i da je vlada dužna da do 30. avgusta donese akt o emisiji obveznica za narednu godinu, jer će se znati iznos.

"Tu neće biti ni prostora za neku grešku jer će se tačno znati koliki broj rešenja je pravnosnažan u godini koja prethodi isplati", kaže Sekulić.

Inače, Agencija za restituciju bi polovinom januara trebalo da počne da radi u Kolarčevoj ulici, budući da se iselila iz Beograđanke koja je prodata.

Izvor: Vebsajt Blic, 06.01.2021.
Naslov: Redakcija