Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

DOMAĆE TRŽIŠTE OSIGURANJA ISPOD PROSEKA EU


U proteklih desetak godina, otkad Narodna banka nadzire rad osiguranja kod nas, tehničke rezerve kompanija porasle su sedam puta, a uplata premija trostruko, što govori o skoku životnih polisa, ali ukupnim rastom osiguranja od 5,2 odsto u prošloj godini, taj sektor nije zadovoljan.

U prošlu godinu tržište osiguranja ušlo je sa planom da će dostići milijardu evra uplaćenih premija. Zvaničnih podataka za poslednje tromesečje još nema.

To je iznad rasta BDP-a, ali je za povećanje udela u njemu nedovoljno. Sa dva odsto, kaskamo čak i za zemljama u razvoju gde je taj prosek 3,3, a u razvijenim zemljama preko sedam odsto.

U Narodnoj banci procenjuju da sektor osiguranja neće dostići okruglih milijardu evra, ali će dostići 100 milijardi dinara. Osiguranja su važan investitor, čak 83 odsto novca ulažu u državne hartije.

"Što se tiče ulaganja u neke alternativne vidove, poput ulaganja u nekretnine, tu je slabo učešće, negde oko dva do tri posto. Nadamo se da će neki naredni period osmeliti osiguravajuća društva da krenu", ističe viceguverner NBS Željko Jović.

Uz sve polise, osiguranje kod nas stiglo je do 134 dolara po glavi stanovnika. U zemljama u razvoju prosek je 166, a Evropskoj uniji 2.430 dolara. Ključ je u stalnoj edukaciji stanovništva, ocenjuju osiguravači.

Izvor: Vebsajt 021, 07.01.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija