Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVINE PRILIKOM UPISA U BEOGRADSKE PREDŠKOLSKE USTANOVE: Državni vrtići će Sekretarijatu dostavljati liste dece za koju nema mesta, a komisija, koja će zasedati svakog meseca, odobravaće izdavanje odbijenice. Ne može ostati neupisano dete čija su oba roditelja zaposlena ili je u grupi prioriteta, kao treće i svako naredno dete, a da mesto ili subvenciju dobije neko kome vrtić nije jedina opcija


Upis u privatni vrtić, ako za dete ne bude bilo mesta u državnom, više neće biti moguće bez odobrenja Grada Beograda, odnosno nadležnog sekretarijata, otkriva Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. Govoreći o planovima za 2019. godinu, on najavljuje uvođenje video-nadzora i alarma u sve predškolske ustanove, rekonstrukciju i kupovinu opreme za škole, obnovu vrtića...

Od uvođenja subvencija Grada, otvaranje privatnih vrtića je postao unosan biznis, a njihov broj je izjednačen sa brojem državnih. Gak kaže da se saradnja sa privatnicima nastavlja, ali ističe da je hiperprodukcija mesta u privatnim vrtićima pokazala svoje mane izražene u nedovoljnom kvalitetu, pa će u 2019. godini biti balansiranija. Kako objašnjava, to znači jaču kontrolu uslova, verifikacije, ali i obima subvencionisanja.

* Iz gradske kase se dotira novac i roditeljima koji žele da im dete pohađa privatno obdanište, kao i onima čiji jedan ili oba roditelja ne rade. Sa druge strane, pak, na listi čekanja su deca zaposlenih, koji ne mogu da plaćaju privatni vrtić, čak ni uz subvenciju. Kako uvesti red?

- Nažalost, ima i takvih slučajeva. Upravo zbog toga želimo da uvedemo red u izdavanje odbijenica. Biće nemoguće da neko dobije odbijenicu u državnom vrtiću, sa kojom automatski odlazi u privatni i upisuje dete. Uz subvenciju Grada u privatnim vrtićima boravi skoro 17.000 dece. Samo 2018. godine, na ime refundacije isplaćeno je više od tri milijarde dinara, od početka primene odluke čak 6,4 milijarde dinara.

* Kako će to da se sprovede u praksi?

- Ubuduće će državni vrtići Sekretarijatu dostavljati liste dece za koju nema mesta, a komisija, koja će zasedati svakog meseca, odobravaće izdavanje odbijenice. Ne može ostati neupisano dete čija su oba roditelja zaposlena ili je u grupi prioriteta, kao treće i svako naredno dete, a da mesto ili subvenciju dobije neko kome vrtić nije jedina opcija.

* Prošle godine ste najavili uvođenje video-nadzora i panik-tastera u sve predškolske ustanove. Dokle se stiglo sa tim projektom?

- Novac za ovaj projekat je određen, a u naredna tri meseca će biti raspisan tender za nabavku opreme. Cilj nam je još veća bezbednost dece, ali i zaštita imovine, koja pripada Gradu, i van radnog vremena.

Sve predškolske ustanove će dobiti video-nadzor i alarm-sisteme. Svaka opština imaće posebno opremljen centar, koji će primati informacije iz vrtića sa te teritorije. Takođe, postojaće i centralni monitoring-centar, gde će se prikupljati informacije iz svih predškolskih ustanova, koji će raditi 24 sata. Kada se aktivira alarm u obdaništu, biće obaveštene sve nadležne službe. Iako smo razmišljali o iznajmljivanju neophodne opreme, ipak će ona biti kupljena, jer je to isplativije.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. Borisavljević, 04.01.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija