Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI NOVI ZAKON O OBNOVI KULTURNO-ISTORIJSKOG NASLEĐA I PODSTICANJU RAZVOJA SREMSKIH KARLOVACA


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je Sremske Karlovce i sa predsednikom opštine Nenadom Milenkovićem i episkopom sremskim Vasilijem razgovarao o novom Zakonu o Sremskim Karlovcima čija izrada je u toku, kao i osnivanja univerzitetskog centra u tom gradiću.

Kako je ministar Šarčević rekao, prvi deo posla na pripremi novog zakona je završen i pre no što se započne procedura javne rasprave, sa dosadašnjim rezultatima treba upoznati predstavnike pokrajinske, crkvene i lokalne vlasti. Deo tog zadatka Šarčević je obavio u Sremskim Karlovcima, gde je u pratnji domaćina obišao još neke objekte za koje, kako je rekao, nije znao, a koji bi mogli biti vraćeni u školski sistem.

- Pred novu godinu održao sam sastanak sa patrijarhom Irinejom koji je dao blagoslov za ovo što radimo, budući da nam je Srpska pravoslavna crkva partner u tom poslu - rekao je ministar Šarčević. - U periodu koji sledi videćemo u kojoj meri Zakon o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca ("Sl. glasnik RS", br. 37/91, 53/93, 67/93, 48/94 i 101/2005 - dr. zakon) treba da pretrpi izmene pre no što krene javna rasprava. Pošto je crkva partner, moramo da čujemo šta ona kaže i misli, a šta urbanisti savetuju, tako da sad predstoji takozvana fina ruka pre rasprave. Sada je pred nama drugi deo posla, a to je formiranje timova. U Sremskim Karlovcima smo i o tome razgovarali, a 10. januara će u ministarstvu biti održan sastanak sa predstavnicima Pokrajinske vlade, na čijem dnevnom redu će biti ova tema. Treba formirati odbor koji će donositi odluke, i operativni tim, koji će se baviti temama počev od zaštite, rekonstrukcije nasleđa, preko ekonomskih i odnosa s crkvom, urbanističkih zahteva, postojećih resursa, obezbeđenja novca...

Osvrćući se na objekte koje je obišao, među kojima je i nekadašnji učenički dom – Konvikt, Šarčević je rekao da postoji mogućnost da se neki vrate u školski sistem, jer su u međuvremenu prodati i bili korišteni za druge potrebe, a te firme sada ne rade. Povrh toga, kako je ukazao, ta preduzeća imaju dugovanja za porez. Naglasio je da osim ovog zna za još neke koje država može da otkupi i povrati, i tako uđe u vlasništvo tog istorijskog dela grada.

- Postoji šansa da im olakšamo tako što ćemo sa Agencijom za osiguranje depozita napraviti dogovor da oni dug zgradom plate, a mi objekat stavimo u obrazovnu funkciju – objasnio je Šarčević. - Predstavnicima SPC smo rekli da oni polako pripremaju ono što njih interesuje u tom procesu osnivanja univerzitetskog centra, jer ne treba zaboraviti, 2019. godine svi fakulteti ulaze u novi proces akreditacije. Takođe od crkve očekujemo da izađe sa predlogom svog modela učešća u svemu - da li će to biti rentiranje prostora, da li će odlučiti da učestvuje u projektu kao partner, ili na neki drugi način, to je na njoj. Crkva ima nameru da uđe u ovaj projekat sa većinom svojih objekata u Karlovcima. Treba imati u vidu da će se i Arhiv SANU izmestiti, kao i da postoji ideja da se prilikom izgradnje učeničkog doma, koji bi bio većeg kapaciteta, i učenici Bogoslovije tamo smeste da bismo tu uštedeli. Mora se reći da postoji i tendencija da se srednje crkveno obrazovanje uvrsti u sistem državnog obrazovanja, kakav je slučaj u većini zemalja. Sinod je o tome razgovarao i ako se to desi, mi preuzimamo obavezu prema tim učenicima. U tom slučaju oslobađa se prostor koji oni sada koriste i tada bi to istorijsko jezgro trebalo na najbolji način iskoristi za univerzitetski centar.

Šarčević je napomenuo da novi zakon treba da predvidi stvaranje kampusa kao što imaju svi gradovi tog profila, a da se sva zbivanja dešavaju u kompleksu koji ima istorijsku vrednost.

Država je u proces izrade novog Zakona o Karlovcima, koji treba da stvori osnov i za stvaranje univerzitetskog centra u njima, ušla krajem prošle godine i u izradu nacrta uključena su tri ministarstva – prosvete, kulture i trgovine.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Zorica Milosavljević, 06.01.2019
Naslov: Redakcija