Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O RADU: Samostalni sindikat trgovine traži da se Zakonom decidno propiše da su nedelja i državni praznici neradni dani za trgovce, jer taj posao nije od javnog značaja i ne zahteva da se radi bez prekida


Samostalni sindikat trgovine Srbije još prošle godine je uputio Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srbije inicijativu da svim zaposlenima u trgovini nedelja bude neradni dan. Sindikat tražiti da u Zakonu o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US i 113/2017) decidno piše da su nedelja i državni praznici neradni dani za trgovce, jer taj posao nije od javnog značaja i ne zahteva da se radi bez prekida. U vreme praznovanja, tema je ponovo aktuelizovana....

I dok neki praznuju, i spajaju dane proslave Nove godine i Božića u mini odmore, neki rade – bez slobodnog dana. Vlasnici prehrambenih radnji, kioska, pekara, sve češće se utrkuju ko će duže raditi i tako ostvariti veći profit, i ne podržavaju inicijativu Samostalnog sindikata trgovine Srbije. S druge strane, zaposleni u trgovini voleli bi da ne rade nedeljom i praznicima, prvenstveno zbog svog zdravlja i porodičnog života. Ni jedni ni drugi ne žele pred kamere, iako poslodavci dodaju da bi se složili sa idejom, ukoliko bi zabrana važila za sve njihove konkurente.

Ne tako davno, situacija je bila potpuno različita, nijedna prodavnica i nije radila nedeljom, pa penzionisani trgovci imaju i drugačiji stav.

"Ja sam 40 godina radio u prehrambenoj industriji, i prvi sam bio protiv rada nedeljom, a posebno za praznike. Zašto – zato što svi koji tu rade imaju porodice, i žele da budu sa svojim porodicama u tim lepim trenucima. Prema tome, ja sam protiv toga da se radi praznicima, a i nedeljom", kaže jedan penzioner.

Procene većine poslodavaca da će imati manji promet ako nedelja i državni praznici budu neradni dani, ne moraju biti osnovane, jer bi se kupci u istom obimu mogli snabdevati radnim danima. Stvar je samo navike i volje kupaca, čija su mišljenja na ovu temu.

Zakonom je regulisano da radna nedelja traje 40 časova, i ukoliko je već želja poslodavaca da trgovine rade nedeljom, to nije nikakav problem ako radnici imaju neki drugi slobodan dan, i ukoliko su adekvatno za to plaćeni. A da li je neophodno da rade i kada ostali praznuju i odmaraju, i kolike su realne potrebe kupaca baš tim danima – to je već druga tema.

Izvor: Vebsajt RTV, Marija Trišić, 10.01.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija