Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O ADRESNOM REGISTRU: Do kraja 2018. godine svi građani će dobiti validnu adresu sa ulicom i brojem, čak i vlasnici nelegalizovanih objekata. Građani kojima bude menjan naziv ulice biće određen dovoljno razuman rok da promenu izvrše i u svojim dokumentima


Do kraja 2018. godine ulice bez imena i broja trebalo bi da postanu prošlost, a tri miliona građana Srbije da dobije preciznu adresu. Prošlogodišnjom Uredbom o adresnom registru ("Sl. glasnik RS", br. 63/2017) predviđeno je i da vlasnici objekata koji nisu legalizovani imaju pravo na kućni broj. O trošku države zvanična imena dobiće ulice u Loznici, a za isti projekat, zainteresovani su Vrnjačka Banja, Aleksinac i Novi Pazar.

U naselju u kome se svojevremeno izgubilo i "Guglovo" vozilo, za adresu se pitaju samo iskusni poštari. Ni za njih nije uvek jednostavno da u Kaluđerici isporuče pošiljku. Posebno kada u vreme godišnjih odmora na teren izađu mlađe kolege.

Rajko Simić, poštar u beogradskom naselju Kaluđerica, kaže da kolege obučavaju, ostave im broj kako bi ih pozvali u slučaju da ne mogu da se snađu.

"Problem je jer se brojevi ne slažu, ima i duplih brojeva. Nalazimo ih po prezimenu pošto mi, kolege, znamo gde je koja kuća", ističe Rajko.

U Srbiji, od 73.000 ulica, gotovo 27.000 nema zvanično ime. Pošta za njih koristi svoje interne nazive. A u Kusatku, osim ulica bez imena i kuća bez broja, isporuke komplikuje i 200 osoba sa istim imenom i prezimenom. To nije i jedina adresna nedoumica.

"Poseban problem su identični nazivi ulica u većim gradskim mestima. Tako na teritoriji Beograda imamo 33 beogradske ulice, 19 avalskih i 17 prvomajskih", kaže Srđan Jovanović, direktor Funkcije poštanske mreže.

U Loznici će o trošku države biti rešene bar one bezimene. Od februara dobijaju table sa imenom. A država će finansirati i postavljanje tabli s brojevima na kuće 10.000 meštana.

"U toku je procedura nabavke s imenima tabli koje će biti postavljene na početku i kraju svih 678 ulica koje nisu imale imena. Reč je o 1.376 tabli, time zaokružujemo prvu fazu projekta. U drugoj treba sprovesti javnu nabavku i tada ćemo nabaviti i postaviti pločice s kućnim brojevima", kaže član Gradskog veća Loznice Dejan Stalović.

U drugim mestima taksa za kućni broj je pojeftinila sa 5.400 na 2.700 dinara. Promena adrese znači i promenu u dokumentima. U Republičkom geodetskom zavodu kažu da tu neće biti dodatnih troškova.

"Svi koji imaju čipovane lične karte, za njih je promena adrese besplatna, samo treba da se obrate nadležnom MUP-u, i podnesu zahtev. Oni bez čipovane lične karte plaćaju izradu obrasca, to ne moraju odmah već po isteku roka važenja svih dokumenata", kaže Vesna Protulipac iz Republičkog geodetskog zavoda.

Adresni registar preduslov je za funkcionisanje i određenih elektronskih servisa. Mogao bi da pogura Srbiju na Duing biznis listi Svetske banke.

Izvor: Vebsajt RTS, Biljana Radulović, 09.01.2018.
Naslov: Redakcija