Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O VOLONTIRANJU


Zakon o volontiranju ("Sl. glasnik RS", br. 36/2010) usvojen pre 10 godina kaže da je volontiranje organizovano dobrovoljno pružanje usluge ili obavljanje aktivnosti od opšteg interesa, za opšte dobro ili za dobro drugog lica, bez isplate novčane naknade ili potraživanja druge imovinske koristi, osim ako zakonom nije drugačije određeno. Budući da je pomenuti Zakon na snazi čitavu deceniju, a kako su se neke stvari u međuvremenu promenile, u toku je rad na njegovim izmenama i dopunama.

Kako kaže Marija Pešić iz Mladih istraživača Srbije, usvajanje izmena bi trebalo da unapredi oblast volontiranja. Ona dodaje da Radna grupa ima mnogo predstavnika koji uključuju i nevladin sektor i sve zainteresovane strane.

“Urađena je analiza zakona i na osnovu toga se sada rade izmene i dopune koje će, nadamo se, olakšati proces i kreirati okruženje u kojem je volontiranje priznato, prihvatljivo i koje će motivisati organizatore i same volontere da se uključe”, kaže Pešić.

Kada je reč o tome koliko je naše društvo svesno značaja volontiranja za društvenu zajednicu, ona ističe da nažalost ta svest još uvek nije dovoljno velika, ali da ima neke vrste pomaka.

“Mi upravo i radimo na tome da se podigne svest kod ljudi i da se afirmiše volontiranje, kako bismo edukovali širu masu. Imali smo različite kampanje o značaju volontiranja, a pored toga učestvujemo i u pomenutoj Radnoj grupi za rad na izmenama i dopunama Zakona o volontiranju”, naglašava ona, dodajući da oni kroz sve svoje aktivnosti žele da motivišu ne samo mlade, nego i ljude svih starosnih dobi kako bi im, kako je navela, pokazali koliko je volontiranje važno i pozvali ih da se priključe.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, Stefan Petrović, 6.12.2021.
Naslov: Redakcija