Zastava Bosne i Hercegovine

UDRUŽENJE TURISTIČKIH AGENCIJA SRBIJE: Nedovoljna pomoć države turističkoj privredi i ugostiteljstvu


Pomoć koju je Vlada Republike Srbije izdvojila za turističku privredu i ugostiteljstvo, u iznosu od skoro dve milijarde dinara, malim turističkim agencijama ne obezbeđuje preživljavanje, izjavila je predsednica Udruženja turističkih agencija Srbije Marija Matijević.

Ipak, kako kaže, i tu se javljaju dodatni problemi pre svega jer su tim merama obuhvaćene samo agencije organizatori putovanja, pri čemu su potpuno izostavljene agencije posrednici, kojih ima duplo više.

"Ovim merama obuhvaćeno je svega 15 odsto ukupnog broja organizatora putovanja, koliko je kvota osiguravajućih kompanija za izdavanje polisa, što nas dovodi do sumnje da je ova pomoć namenjena samo pojedinim učesnicima na tržištu. Takođe, kako su nas naše članice informisale, od dodatnog minimalca biće izuzete kompanije kojima je turizam dodatna delatnost ili ogranak, pa se ponovo pomoć usmerava samo pojedincima", objasnila je Matijević.

Ona je ukazala da do sada nije rešen nijedan problem sa kojim se turističke agencije svakodnevno bore.

"Nailazimo na već ispunjenu kvotu polisa osiguranja. Nailazimo na abnormalne cene koje su i toj nekolicini agencija ponuđene. Nailazimo na nezainteresovanost banaka da uzmu u razmatranje garancije, kao i na nerealne uslove za dobijanje nekolicine ponuđenih garancija", napominje Matijević i dodaje da su njihove apele i zahteve zanemarile nadležne institucije.

Kako kaže, svesni su da je turistička industrija najviše stradala na globalnom nivou, ali se u Srbiji turističke agencije susreću i sa blokadom od same države i nemogućnosti postizanja dogovora o izmeni i dopuni pravilnika, kojim bi se otklonila barem blokada za obezbeđenje garancije putovanja.

"Turističke agencije su u katastrofalnoj situaciji. Pored toga što zbog pandemije imamo pad prometa od oko 90 odsto, od 1. oktobra imamo i nemogućnost ispunjenja Ustavom zagarantovanog prava na rad. Dosta kolega je već svoje agencije stavilo u stanje mirovanja, a nažalost veliki broj se priprema da proglasi stečaj", navela je Marija Matijević.

Izvor: Vebsajt N1, 07.12.2020.
Naslov: Redakcija