Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VISOKI SAVET SUDSTVA: Sudije izglasale pet novih članova


Prema prvim preliminarnim rezultatima glasanja, za nove izborne članove Visokog saveta sudstva (VSS) biće predložene Zorana Delibašić, sudija Vrhovnog kasacionog suda, Marija Aranđelović Jureša, sudija Višeg suda u Beogradu, Snežana Bjelogrlić, sudija Osnovnog suda u Ivanjici i predsednica Društva sudija Srbije, Dragica Barać, sudija Prekršajnog suda u Beogradu i Vukica Kužić, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu.

Ovih pet sudija su dobile najveći broj glasova svojih kolega, na četiri odvojene kandidacione liste, pa će ih u daljoj proceduri VSS predložiti Narodnoj skupštini za izbor na petogodišnji mandat, koji će otpočeti u aprilu sledeće godine.

Sudija Delibašić dobila je najveći broj glasova kolega iz Vrhovnog kasacionog, Privrednog apelacionog i Upravnog suda, dok je sudija Aranđelović Jureša imala više glasova od ostala tri kandidata sa liste za više i privredne sudove.

Sa liste osnovnih i prekršajnih sudova biće predložene dve kandidatkinje sa najvećim brojem glasova, a sudija Kužić dobila je više glasova od protivkandidata na listi za sudije sa teritorije Vojvodine. Izbori su juče održani na 49 biračkih mesta u sudovima širom Srbije, a glasalo je oko 80 odsto od ukupno 2.092 sudije.

Prema rečima Dragomira Milojevića, predsednika VSS i vršioca funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda (VKS), glasanje je proteklo u najboljem redu. Jedan broj sudija izrazio je želju da glasa kod kuće, jer se nalaze u samoizolaciji, pa im je biračko pravo omogućeno posredstvom članova proširenih sastava biračkih odbora. Očekuje se da VSS objavi zvanično saopštenje o rezultatima glasanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 08.12.2020.
Naslov: Redakcija