Zastava Bosne i Hercegovine

UDRUŽENJE HOTELSKO-UGOSTITELJSKE PRIVREDE: NBS odbila zahtev za novi moratorijum na kredite


Narodna banka Srbije (NBS) odbila je zahtev hotelijera da im omogući novo odlaganje kredita, rekao je direktor Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov.

"NBS nam je poslala pismo u kome nas upućuje da se obratimo komercijalnim bankama za novo odlaganje kredita", rekao je Genov.

Dodao je da bi banke od toga imale koristi jer bi se otplaćivala kamata, a odložila bi se otplata glavnice zajma zbog čega bi banke imale uvećanu zaradu, a hotelima bi se omogućilo da prežive jer sada nemaju gotovo nikakvih prihoda.

Zahtev za odlaganje ili zastoj u otplati (moratorijum) jedan je od nekoliko koje je sredinom novembra tražila turistička privreda, uz smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV) na hranu sa 20 na deset odsto, odlaganje ili otpis poreza i doprinosa na zarade i pojednostavljivanje procedure prijavljivanja sezonskih radnika.

NBS je dva puta ove godine, u paketima pomoći države privredi zbog pandemije virusa korona propisala mere odlaganja kredita na ukupno pet meseci i taj rok je istekao u septembru.

Izvor: Vebsajt Danas, 05.12.2020.
Naslov: Redakcija