Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVINE U SETU PORESKIH ZAKONA: Smanjuje se opterećenje na zarade sa 62 na 61 odsto, stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje sa 26 na 25,5 odsto. Povećava se neoporezivi iznos mesečne zarade sa 15.300 na 16.300 dinara i uvodi test samostalnosti preduzetnika


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je set poreskih zakona među kojima je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje ("Sl. glasnik RS", br. 86/2019), kojim se smanjuje stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje sa 26 na 25,5 odsto.

Narodna skupština je usvojila i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana ("Sl. glasnik RS", br. 86/2019), kojim se povećava neoporezivi iznos mesečne zarade sa 15.300 na 16.300 dinara.

Opterećenje na zarade biće smanjeno sa 62 na 61 odsto, rekao je tokom rasprave ministar finansija Siniša Mali.

On je dodao da se iz godine u godinu smanjuje poresko opterećenje na zarade kako bi se podstaklo novo zapošljavanje i povećanje plata.

Usvojeni su i poreski podsticaji koji se tiču državljana Srbije koji žive u inostranstvu, kojima će se, ako se vrate i zaposle u Srbiji, biti umanjena osnovica za obračun poreza i doprinosa u visini od 70 odsto.

Ministar je ranije rekao da će biti uveden test samostalnosti preduzetnika izmenom člana 85 Zakona o porezu na dohodak građana, jer poslodavci umesto zaposlenih, iz poreskih razloga, angažuju preduzetnike, najčešće one koji se paušalno oporezuju.

Izmene Zakon o porezu na dohodak građana omogućavaju povoljnije uslove za privređivanje rasterećenjem privrednih subjekata, stvaraju se uslovi za suzbijanje sive ekonomije i podstiče se priliv investicija, naveo je ranije Mali.

Poslanici su usvojili i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji ("Sl. glasnik RS", br. 86/2019), Zakon o izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama ("Sl. glasnik RS", br. 86/2019), Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu ("Sl. glasnik RS", br. 86/2019) i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica ("Sl. glasnik RS", br. 86/2019).

Kako je ranije rekao Mali, setom poreskih zakona se predviđa znatno rasterećenje privrede, smanjenje poreskog opterećenja rada, a sve to, kako je objasnio, treba da doprinese daljem rastu privrede i otvaranju novih radnih mesta.

Izvor: Vebsajt RTV, 06.12.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija