Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENA JAVNOIZVRŠITELJSKE TARIFE: Ko izmiri dug za osam dana, naknada za izvršenje biće mu umanjena 60 odsto. Dužnici koji se isele iz nekretnine koja je predmet izvršenja neće plaćati naknadu za izvršenje


Onome ko dobije rešenje od izvršitelja za plaćanje duga i izmiri ga u roku od osam dana, izvršiteljska naknada biće umanjena za 60 odsto - jedna je od važnih stavki nove, smanjene tarife za javne izvršitelje.

Pored umanjivanja izvršiteljske naknade za 60 odsto u slučaju plaćanja u roku od osam dana, novom tarifom predviđeno je i ukidanje prava na naknadu za sprovedeno izvršenje ukoliko se dužnik dobrovoljno iseli u roku od 30 dana iz nekretnine koja je predmet izvršenja.

Ministarstvo pravde izradilo je tekst nove tarife za javne izvršitelje, koja će se primenjivati na postupke pokrenute posle 1. januara 2020. godine.

- Javnoizvršiteljska tarifa predviđa znatno smanjenje naknada za javne izvršitelje. Cilj Ministarstva pravde je da se postupak što više vodi u elektronskoj formi da bi se na taj način eliminisali pojedini troškovi. Istovremeno, Ministarstvo pravde je nastojalo da spreči da troškovi naplate malih dugova prerastu visinu glavnice.

Tarifa za javne izvršitelje je smanjena u nekoliko aspekata, a među najvažnijima jeste da je drastično redukovan broj odluka koje će javni izvršitelj moći da tarifira, ali i smanjen broj radnji koje će se tarifirati.

Javni izvršitelj više neće moći da tarifira rešenje o izvršenju u predmetima u kojima odlučuje o predlogu izvršenja. Takođe, javni izvršitelj više neće moći da tarifira pribavljanje onih podataka koji su dostupni elektronskim putem. Pravosudni informacioni sistem omogućava - PIS omogućava elektronsko povezivanje javnih izvršitelja sa različitim bazama podataka drugih državnih organa, npr. bazom MUP-a o prebivalištu lica, te potrebne podatke dobijaju na "klik", koje više neće moći da naplaćuju.

Manja tarifa za javne izvršitelje ogledaće se i u tome da oni više neće moći da tarifiraju održavanje elektronske prodaje nepokretnosti i pokretnih stvari (od 1. marta 2020. počinje da funkcioniše E-aukcija prodaje nepokretnosti i pokretnih stvari koju sprovodi javni izvršitelj).

Novim tarifnikom biće smanjeni troškovi dostavljanja i drugih pojedinačnih radnji, a novi tarifnik propisivaće i da ako dužnik plati dug u roku od osam dana od prijema rešenja o izvršenju naknada izvršitelju se umanjuje za 60 odsto. Takođe, ako se dužnik dobrovoljno iseli u roku od 30 dana, javni izvršitelj nema pravo na naknadu za uspešno sprovedeno izvršenje.

Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da nas od 1. januara očekuje dosta povoljniji položaj dužnika nego što je to bilo do sada, dok se kontrola nad radom javnih izvršitelja povećava.

- Nove izmene zakona koje će onemogućiti nagomilavanje troškova dužnika pre svega jačaju njegovu socijalnu komponentu. Zajedno sa izmenama zakona, Ministarstvo je radilo i na izmenama tarife, koje će znatno smanjiti troškove koje može da naplati javni izvršitelj, dok se određene radnje više neće ni naplaćivati. Nastojali smo da novim tarifnikom sprečimo da troškovi naplate malih dugova prerastu visinu glavnice duga. Tako na primer, za radnje koje izvršitelj danas može da izvrši elektronski "na klik" apsolutno nema nikakvog osnova da budu naplaćivane. Cilj nam je da se izvršni postupak što više vodi u elektronskoj formi, čime će se dodatno smanjivati i njegovi troškovi, a to znači i manje troškove za građane i privredu - objašnjava ministarka.

Izvor: Vebsajt Blic, Bojana Bogosav, 06.12.2019.
Naslov: Redakcija