Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADI PREDLOŽENE IZMENE ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Predloženo je da zakon bude izmenjen u tri segmenta i da se porodiljska nadoknada obračunava drugačije kod žena koje imaju velike plate, zatim onih koje su radile manje od šest meseci i kod žena koje su tek počele da rade i morale su na bolovanje


"Nepravda prema porodiljama koje su tokom porodiljskog odsustva primale male mesečne iznose, već početkom naredne godine mogla bi biti ispravljena", najavila je Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju.

Ona je predložila Vladi izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 i 50/2018) što se tiče tri kategorije porodilja i smatra da bi bilo realno da se poslanici Skupštine početkom naredne godine izjasne o izmenama zakona i da od tada počne i njegova primena.

"Predloženo je da zakon bude izmenjen u tri segmenta i da se porodiljska nadoknada obračunava drugačije kod žena koje imaju velike plate, zatim onih koje su radile manje od šest meseci i kod žena koje su tek počele da rade i morale su na bolovanje", kaže ministarka. "Za žene koje su imale velika primanja predložili smo da njihova osnovica ne bude tri, nego pet plata".

Na veće nadoknade za trudničko i porodiljsko bolovanje mogu računati i žene koje su se tek zaposlile, a moraju na trudničko bolovanje.

Izvor: Vebsajt Novosti, 9.12.2018.
Naslov: Redakcija