Zastava Bosne i Hercegovine

POVEĆANJE PLATA U JAVNOM SEKTORU OD SEDAM DO 12 ODSTO NAJAVLJENO OD 1. JANUARA 2019. GODINE


Ministar finansija u Vladi Republike Srbije, Siniša Mali, ocenio je da je važna vest da su poslanici Skupštine Srbije usvojili budžet za 2019. godinu koji je usmeren ka poboljšanju životnog standarda građana.

Mali je, gostujući sinoć u Dnevniku Radio-televizije Srbije, naveo da će od 1. januara biti povećane plate u javnom sektoru od sedam do 12 odsto.

Imamo novca i za povećane penzije, čija je isplata počela u oktobru ove godine. Povećana je i minimalna cena rada sa 143 na 155 dinara po času, pri čemu je minimalna zarada veća od 27.000 dinara. To je deo u budžetu koji je usmeren upravo ka poboljšanju životnog standarda, čime smo ispunili sve što smo obećali, rekao je ministar.

On je objasnio da je sada izazov da se nastavi trend stope rasta, koja za prvih devet meseci ove godine iznosi 4,5 odsto, uz napomenu da je Srbija jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi.

Upravo zato je najveći zadatak da se taj rast nastavi i u 2019. i 2020. godini. Sve to znači za građane viši standard, manju nezaposlenost i bolji kvalitet života, istakao je Mali.

Kada je reč o oceni Fiskalnog saveta da bi privredni rast bio veći i održiviji da je novac više usmeren u prosvetu i zdravstvo, a manje u opremu za naoružanje vojske i policije, Mali je istakao da su novim budžetom svi na dobitku.

On je ukazao na to da su svi dobili više sredstava u budžetu za 2019. godinu, koji je koncipiran tako da postoji balans između svih ministarstava koja su nešto zahtevala.

"Imate ulaganja i u vojsku, jer mi, naravno, želimo da ona bude što jača i opremljenija. A, s druge strane, imate sedam milijardi veće subvencije za poljoprivrednike i veći budžet za zdravstvo i prosvetu", naveo je Mali.

Ministar je rekao da će prosvetni radnici dobiti povećanje plata od devet odsto u 2019. godini, i istakao da je budžet uravnotežen i potpuno realan.

On je naglasio da je u kreiranju budžeta jedan od prioriteta bilo rasterećenje privrede, i dodao da Zakon o budžetu predviđa poreske olakšice koje su vredne približno devet milijardi dinara.

"Samo ukidanjem doprinosa za nezaposlenost, a to je 12 milijardi dinara, sto miliona evra ostavljamo privrednicima, umesto da to ide u budžet", objasnio je Mali.

Prema njegovim rečima, osim visoke stope rasta, ove godine imamo već 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je deset odsto više nego prošle godine.

Apsolutno rastu i domaće i strane investicije. U budžetu imamo i nikada veće kapitalne investicije u iznosu od 220 milijardi dinara, koje finansira država, rekao je ministar.

On je istakao da u Srbiji nikada nije bilo manje nezaposlenih i da stopa nezaposlenosti iznosi 11,3 odsto, i dodao da je cilj da se ona dalje smanjuje, zbog čega se Vlada bori za svako novo radno mesto.

Mali je ocenio da će novi budžet, kao i prateći zakoni, znatno poboljšati našu poziciju na Duing biznis listi Svetske banke, i podsetio na to da je Srbija među 50 najboljih zemalja u svetu prema pomenutom rangiranju.

Ministar je objasnio da napredovanje na pomenutoj listi znači dolazak investitora i otvaranje novih radnih mesta.

Prema njegovim rečima, što ste bliži vrhu, atraktivniji ste za strana ulaganja, dolaze investitori i grade. Vi onda gradite infrastrukturu koja je potrebna, smanjujete nezaposlenost, raste životni standard. To je ekonomska politika ove vlade i za to se borimo iz dana u dan, poručio je Mali.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 8.12.2018.
Naslov: Redakcija