Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O GENETIČKI MODIFIKOVANIM ORGANIZMIMA: IZMENA PROPISA RADI USKLAđIVANJA SA PRAVILIMA STO I EU. USLOV ZA ULAZAK U STO JE UKIDANJE ZABRANE PROMETA GENETSKI MODIFIKOVANIH PROIZVODA. DOZVOLA ZA PROMET NE ZNAčI I DOZVOLU ZA UPOTREBU TIH PROIZVODA U POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI ILI DOZVOLU NJIHOVOG PROMETA, POPUT OSTALIH PROIZVODA


Srbija je završila 90 odsto procesa pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Ostala su otvorena pitanja usklađivanja Zakona o genetički modifikovanim organizmima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009 - dalje: Zakon).

Pravila STO podrazumevaju da se ne može uvesti zabrana prometa proizvoda za koje nije dokazano da štete ljudskom zdravlju, a što je slučaj sa genetski modifikovanim proizvodima (GMO), ali i da dozvoljavanje prometa ne znači i dozvolu za upotrebe tih proizvoda u poljoprivrednoj proizvodnji ili dozvolu njihovog prometa, poput ostalih proizvoda.

Srbija je blizu završetka obaveza u procesu pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), a ostala su još neka otvorena pitanja u bilateralnim pregovorima i neizostavno usklađivanje Zakona sa pravilima te organizacije, izjavila je pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Bojana Todorović.

"Može se reći da smo 90 odsto tog procesa prešli. Ostalo je još nekih otvorenih pitanja u bilateralnim pregovorima, jer pristupanje podrazumeva i bileteralne razgovore i usklađivanje Zakona sa pravilima STO. Ona su zadata, ne možemo ih menjati", navela je Todorović.

Todorović, koja je i zamenica šefa Radne grupe za Poglavlje 30 Pregovaračkog tima, navodi da u tom domenu Srbija mora izmeniti Zakon, jer nije usklađen sa pravilima te trgovinske organizacije i za okončanje procesa potrebno je da se i on uskladi sa pravilima te organizacije i EU.

Zakon u Srbiji više nije u skladu sa pravilima STO, podvukla je ona, dodajući da je Zakon u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ona je, govoreći na konferenciji o pristupanju Srbije STO i pregovorima sa EU, rekla da je članstvo u STO eksplicitno pomenuto kao obaveza pre ulaska u EU, jer je to zajednička trgovinska politika koju je EU preuzela od trgovinske organizacije.

Ona je istakla da je članstvo u STO važno, budući da 95 odsto trgovine ide preko te organizacije, a važno je i radi zaštite zemlje od nelegalnih trgovinskih postupaka i rešavanja sporova.

Obzirom da se značajan deo sistema rešavanja sporova u CEFTI pokazao kao neeefikasan i mora se raditi na unapređenju sistema, a STO bi i u tome mogla da pomogne, rekla je ona.

Takođe, prema njenim rečima, članstvo u STO važno je i zbog mogućnosti da utičemo na mogućnost kreiranja trgovinske politike. Na skupu je rečeno da je pristupanje Srbije STO neophodan uslov za zatvaranje Poglavlja 30 u pregovorima sa EU.

U okviru Poglavlja 30 u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, koje se tiče ekonomskih odnosa s inostranstvom, ključno će biti ispunjavanje uslova za pristupanje STO. A tu je neizbežno regulisanje proizvoda sa genetski modifikovanim organizmima.

Sve članice EU dozvoljavaju promet robe koja sadrži GMO, s tim što proizvođači moraju na ambalaži to jasno da naznače. Međutim, skoro sve države EU su prestale da gaje GM krompir i kukuruz, sa izuzetkom jedne vrste koja se gaji u pet zemalja. Međutim, uvoz i plasman ovih proizvoda svuda je dozvoljen, pod preciznim uslovima.

Izvor: Vebsajt B92, Blic, 8.12.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija