Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Pravosuđe nedovoljno efikasno u borbi protiv korupcije


Pravosudni organi nisu u dovoljnoj meri efikasni u borbi protiv korupcije, jer su i dalje pod uticajem politike, poručila je direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, Tatjana Babić.

Babić je, na konferenciji te Agencije povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije "Novinari kao partneri u borbi protiv korupcije", rekla da su novinari ključni igrači u borbi protiv korupcije.

Kako kaže, primer za to je otvaranje zvaničnih istraga nakon što su mediji pisali o slučajevima korupcije.

"Građani, nažalost, uglavnom nemaju visoko mišljenje o novinarima i medijima, čak i kad rade profesionalno. Zato smo izabrali ovu temu za ovogodišnju konferenciju, kako bismo ohrabrili novinare da pišu o slučajevima korupcije", rekla je Babić i dodala da postoje i "drugi" novinari, kojima istina nije vrhovni cilj i koji sude i presuđuju putem medija.

Takvi mediji su, poručuje, nedopustivi, a pravosudni organi nisu u dovoljnoj meri efikasni u borbi protiv korupcije.

Pitanje zbog čega se postupci vode u medijima, a ne u nadležnim institucijama, poručuje Babić, nije za te medije već za institucije.

Naglašava i da su državi potrebni građani koji imaju kritičku svest kad je reč o medijima koji sude i presuđuju, koji nemaju toleranciju na korupciju i očekuju odgovnost odgovornih.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 09.12.2015.
Naslov: Redakcija