Zastava Bosne i Hercegovine

AGENCIJA ZA OSIGURANJE DEPOZITA: Bankarski sistem u Srbiji stabilan, štednja premašila 15 mlrd EUR


Bankarski sistem u Srbiji je stabilan, dobro kapitalizovan, a mere Vlade i Narodne banke doprinele su da se na vreme prebrode spoljni izazovi i inflacija i očuva stabilan kurs dinara, ocenjuje Agencija za osiguranje depozita. Zbog potrebe usaglašavanja zakona sa Evropskom unijom, Agencija, za sada probno, primenjuje novu metodologiju obračuna premije rizika banaka.

I u narednom periodu država će garantovati do 50.000 EUR po štednom ulogu i ta suma se neće menjati. Klijenti su dovoljno zaštićeni, smatraju u Agenciji za osiguranje depozita, što pokazuje i stalno povećanje štednje koja je premašila 15 mlrd EUR.

- Utvrdili smo da nema potrebe da povećavamo gornju granicu, tim pre što jedan deponent klijent štediša može praktično i milion evra da osigura tako što će u dvadeset banaka, koliko ih ima, da deponuje svoj iznos - kaže predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita Hasan Hanić.

Prema novoj metodologiji, banke su dodatno dužne da Agenciji uplaćuju unapred po 0,15% premije na vrednost položenih depozita i to svaki kvartal unapred. To se pokazalo kao dodatna mera sigurnosti od propadanja banaka. Takva mera, kažu, važna je i zbog promene kamatne politike. Sa istim ciljem je i Narodna banka naložila ograničavanje kamate na stambene kredite kako bi se sprečili problemi u otplati.

- Rastom euribora, koji je praktično sastavni deo kredita i koji je van uticaja nas, Narodna banka je u pravo vreme reagovala, limitirala i na taj način definitivno sprečila da u nekim narednim godinama imamo kvarenje tog dugoročnog portfelja kredita - kaže direktor Agencije za osiguranje depozita banaka Vladimir Medan.

Pojačan oprez i pooštreni uslovi prilikom odobravanja kredita

U drugom i trećem kvartalu došlo je do usporavanja zaduživanja, posebno privrede. I građani su oprezniji pri zaduživanju, pa je nivo nenaplativih kredita svega 3%.

- Vidimo pojačan oprez prilikom odobravanja kredita i pooštrene uslove. To je i zbog toga što su u međuvremenu, nakon istorijskog maksimuma od 20 i nešto odsto iznosa nenaplativih kredita iz 2015, 2014. i 2013. godine, banke naučile lekcije iz prošlosti i razvile modele koji im omogućavaju da na bolji način procene kreditnu sposobnost - objašnjava sekretar Udruženja banaka Marina Papadakis.

Ukupna zaduženost privrede i građana trenutno je 3.423 milijarde dinara i na istom je nivou kao pre godinu dana.

Evidentirano je i da je svaki deseti klijent, zadužen gotovinskim kreditom, kasni u otplati.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 08.11.2023.
Naslov: Redakcija