Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Rehabilitacija zbog bolesti i otvaranje bolovanja


Na različita pitanja iz oblasti radnopravne zaštite i radnog zakonodavstva za čitaoce “Politike” odgovaraju eksperti i dugogodišnji pravnici sa položenim pravosudnim ispitom iz Saveza samostalnih sindikata Beograda. Svoja pitanja možete da pošaljete na imejl-adresu sindikata - pitajsindikat@sindikat-beograda.rs

PITANJE: Da li se zaposlenoj koja je obolela od sistemske autoimune bolesti, zbog koje je upućena na rehabilitaciju u banju o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje, automatski otvara bolovanje dok je u banji ili ne?

ODGOVOR: Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 25/2019 i 92/2023), prvostepena lekarska komisija, između ostalog, daje ocenu o upućivanju osiguranih lica na lečenje u zdravstvene ustanove specijalizovane za rehabilitaciju i ocenu o upućivanju osiguranih lica na lečenje van područja filijale.

U konkretnom slučaju, rehabilitacija zaposlenog je zbog bolesti odobrena od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, što znači da se lečenje sprovodi na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, te da izabrani lekar zaposlenom otvara bolovanje za sve vreme trajanja rehabilitacije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, 07.11.2023.
Naslov: Redakcija