Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O USLOVIMA ZA UPUĆIVANJE ZAPOSLENIH NA PRIVREMENI RAD U INOSTRANSTVO I NJIHOVOJ ZAŠTITI: Poslodavac koji upućuje zaposlenog na privremeni rad u inostranstvo, tj. sadašnji poslodavac ne može ni ugovorom ni aneksom ugovora o radu da uređuje raspored, odnosno preraspodelu radnog vremena. Kako će zaposleni raditi, zavisi od poslodavca kod koga je lice upućeno, kao poslodavca kod kog će obavljati poslove


Na različita pitanja iz oblasti radnopravne zaštite i radnog zakonodavstva za čitaoce “Politike” odgovaraju eksperti i dugogodišnji pravnici sa položenim pravosudnim ispitom iz Saveza samostalnih sindikata Beograda. Svoja pitanja možete da pošaljete na imejl-adresu sindikata - pitajsindikat@sindikat-beograda.rs

PITANJE: Poslodavac me upućuje na privremeni rad u Sloveniju na mesec i po dana. Radno vreme će mi biti drugačije, odnosno radiću i vikendom. Da li sadašnji poslodavac treba ugovorom/aneksom ugovora da reguliše preraspodelu mog radnog vremena pre nego što počnem da radim u drugom mestu? Kako ću biti prijavljen i odjavljen sa osiguranja?

ODGOVOR: Na osnovu Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 91/2015 i 50/2018), poslodavac aneksom ugovora o radu uređuje:

  • državu, mesto rada i period na koji se zaposleni upućuje;
  • naziv i opis poslova koje će zaposleni obavljati u inostranstvu, ako se isti menjaju;
  • iznos osnovne zarade, odnosno plate i valutu u kojoj će zarada biti isplaćivana;
  • elemente za utvrđivanje zarade, druga novčana i nenovčana davanja koja su povezana sa boravkom u inostranstvu;
  • radno vreme, odmore i godišnji odmor.

Poslodavac koji upućuje zaposlenog na privremeni rad u inostranstvo, tj. sadašnji poslodavac ne može ni ugovorom ni aneksom ugovora o radu da uređuje raspored, odnosno preraspodelu radnog vremena. Kako će zaposleni raditi, zavisi od poslodavca kod koga je lice upućeno, kao poslodavca kod kog će obavljati poslove. Tako će i upućeni zaposleni raditi u režimu rada koji važi za sve zaposlene kod njega.

Poslodavac koji upućuje zaposlenog na privremeni rad u inostranstvo prilikom prijave promene osnova osiguranja u jedinstvenu bazu podataka Centralnog registra unosi državu upućivanja, kao i svaku naknadnu promenu države.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, 07.11.2023.
Naslov: Redakcija