Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ELEKTRONSKOM FAKTURISANJU: Informacija o postupanju javnog sektora po zahtevima za isplatu fizičkih lica


Zakon o elektronskom fakturisanju ("Sl. glasnik RS", br. 44/2021 i 129/2021) u članu 2. tač. 3. i 4. propisuje da je “subjekt privatnog sektora” obveznik poreza na dodatu vrednost, osim subjekta javnog sektora, a da je “dobrovoljni korisnik sistema elektronskih faktura" obveznik poreza na prihod od samostalne delatnosti u smislu zakona koji uređuje porez na dohodak građana i obveznik poreza na dobit pravnih lica u smislu zakona koji uređuje porez na dobit pravnih lica, osim subjekta javnog i privatnog sektora, koji se u skladu sa ovim zakonom prijavio za korišćenje sistema elektronskih faktura i na kojeg se shodno primenjuju odredbe ovog zakona koje se primenjuju na subjekta privatnog sektora.

S tim u vezi, ukazujemo da je za registrovanje za pristup sistemu elektronskih faktura neophodno da subjekt registracije bude ili obveznik poreza na dodatu vrednost, ili obveznik poreza na prihod od samostalne delatnosti u smislu zakona koji uređuje porez na dohodak građana, odnosno obveznik poreza na dobit pravnih lica u smislu zakona koji uređuje porez na dobit pravnih lica.

Fizička lica koja nisu obveznici poreza na prihod od samostalne delatnosti u smislu zakona koji uređuje porez na dohodak građana ne ispunjavaju uslove da budu dobrovoljni korisnici sistema elektronskih faktura i posledično nisu u obavezi da izdaju elektronske fakture preko sistema elektronskih faktura. Subjekti javnog sektora po zahtevima za isplatu od navedenih lica postupaju u skladu sa drugim propisima, pošto u ovakvim slučajevima nema mesta primeni odredaba Zakona o elektronskom fakturisanju.

Izvor: Vebsajt eFaktura, 09.11.2022.
Naslov: Redakcija