Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU UGOVORA O KREDITU ZA FINANSIRANJE UKLANJANJA STAROG MOSTA NA SAVI I IZGRADNJU NOVOG ČELIČNOG LUČNOG MOSTA: Uklanjanje starog mosta i gradnja novog koštaće 80 miliona evra


Republika Srbija se za uklanjanje Starog savskog mosta u Beogradu i gradnju novog čeličnog lučnog mosta preko Save zadužuje za gotovo 80 miliona evra, predviđeno je Predlogom zakona o potvrđivanju Ugovora o kreditu u iznosu do 79.916.833,43 evra osiguranog kod China Export & Credit Insurance Corporation za finansiranje uklanjanja starog mosta na Savi i izgradnju novog čeličnog lučnog mosta između Republike Srbije, koju zastupa Vlada Republike Srbije, postupajući preko Ministarstva finansija, kao Zajmoprimca, BNP PARIBAS SA kao Aranžera, BNP PARIBAS FORTIS SA/NV i BNP PARIBAS SA kao Prvobitnih zajmodavaca i BNP PARIBAS SA, kao Agenta, Ugovora o izmenama i dopunama br. 1 od 19. maja 2022. godine i Ugovora o izmenama i dopunama br. 2 od 20. oktobra 2022. godine, koji je pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije.

Ugovor o kreditu do iznosa od 79,9 miliona evra Vlada Republike Srbije sklopila je sa francuskom bankarskom grupacijom BNP Paribas, a kredit je osiguran kod Kineske uvozno izvozne finansijske korporacije.

Kamatna stopa pod kojom se Srbija zadužuje je euribor, plus marža od 1,05 odsto, a ugovor o kreditu sklopljen je, kako se navodi u Predlogu zakona, 30. novembra 2021. godine.

Cena celog posla je 94 miliona evra, a to je iznos koji će biti plaćen izvođaču radova - kompaniji PowerChina International Group Limited iz Pekinga.

Zajmoprimac će sve iznose pozajmljene u okviru kreditnog aranžmana koristiti za finansiranje do 85 odsto ugovorene cene, precizira se u zakonu.

Priče o njegovom uklanjanju, pa potom i premeštanju na drugu lokaciju traju otkako se počeo da “niče” Beograd na vodi.

Scenarija je bilo raznih, od toga da se most seli u park na Ušću, preko konzerviranja mosta u nekoliko delova, pa do pominjanja naselja Borča i Krnjača kao novih odredišta.

Gradska vlast je 2019. godine čak sprovela i anonimnu anketu u nameri da odluči o sudbini Starog mosta preko Save, i po toj anketi građani su izglasali da se Stari savski most “smesti” u park na Ušću.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, 04.11.2022.
Naslov: Redakcija