Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽAN VEBINAR KOMPANIJE PARAGRAF NA TEMU “RAČUNOVODSTVENO EVIDENTIRANJE I VREDNOVANJE NEKRETNINA I OPREME”


Kompanija Paragraf organizovala je, 9. novembra 2022. godine, vebinar na temu "Računovodstveno evidentiranje i vrednovanje nekretnina i opreme".

Predavanje je obuhvatilo vrednovanje i evidentiranje nekretnina, postrojenja i opreme u skladu sa MRS/MSFI, MSFI za MSP i Pravilnikom za mikro pravna lica, uključujući sve specifičnosti pojedinih zahteva iz navedenih propisa.

Posebno je bilo obuhvaćeno klasifikovanje nekretnina, postrojenja i opreme u najučestalijim situacijama u praksi, dok je sticanje i otuđenje bilo prikazano kroz primere obračuna i knjiženja.

Imajući u vidu da se u praksi često vrši prenos nekretnina, postrojenja i opreme iz jedne kategorije u drugu, na vebinaru je posebno bio obrađen i ovaj segment, kao i obaveza (testiranja na) obezvređenje najmanje jednom u toku godine.

S obzirom na to da je počev od prošle godine dozvoljena procena fer vrednosti nekretnina, postrojenja i opreme i kod pravnih lica koja primenjuju Pravilnik za mikro i druga pravna lica, tako da sve kategorije obveznika imaju mogućnost procene fer vrednosti, kroz obračune i primere posebno je bio obrađen i ovaj aspekt.

Pravna lica vrše ulaganja u već postojeće nekretnine, postrojenja i opremu i često su u nedoumici kako evidentirati dodatna ulaganja i da li se za pojedine kategorije sredstava obračunava amortizacija kada se npr. sredstva ne koriste, shodno čemu su posebno bile obrađene ove teme.

Ništa manje značajna tema pozicije investicionih nekretnina bila je obrađena kroz sve prethodno navedene teme, kao i tema nekretnina, postrojenja i opreme koje su namenjene prodaji ili su u izgradnji.

Nakon vebinara, polaznici su bili u mogućnosti da izvrše pravilno klasifikovanje nekretnina, postrojenja i opreme prema sva tri okvira za finansijsko izveštavanje, da na adekvatan način proknjiže kako sticanje, tako i otuđenje ove imovine i da na pravilan način utvrde vrednost po kojoj se sredstva prenose iz jedne u drugu grupu, kao i da utvrde da li, i kada, treba vršiti test obezvređenja, odnosno samo obezvređenje, i kako ga proknjižiti. Polaznici su takođe saznali i koji se sve to izdaci mogu uključiti u nabavnu vrednost sredstva.

Učesnici vebinara su saznali i koje se pozicije navedene imovine mogu, a koje moraju evidentirati po fer vrednosti, kako da izvrše procenu (da li angažovati procenitelja ili ne) i kako da je proknjiže, kao i koliko često je vršiti i kako postupiti kada se fer vrednost ne može pouzdano utvrditi.

Pored toga, učesnici su bili u mogućnosti da sa preciznošću utvrde na koji način treba da se priznaju dodatna ulaganja i kako da utvrde stopu amortizacije.

Vebinar je bio namenjen pre svega knjigovođama, računovođama, revizorima i finansijskim direktorima, kao i svi drugim licima koja su želela da prošire svoje znanje.

Predavač, doc. dr Marina Protić - ovlašćeni eksterni i interni revizor, na vebinaru je govorila o sledećim temama:

  • Primena MRS 16, MRS 40, MSFI 5, MSFI 13, MRS 36, MRS 2, MRS 23
  • Primena MSFI za MSP i Pravilnika za mikro pravna lica
  • Vrednovanje i evidentiranje prilikom sticanja i otuđenja
  • Vrednovanje i evidentiranje prilikom prenosa i obezvređenja
  • Procena fer vrednosti - utvrđivanje i knjiženje
  • Priznavanje naknadnih ulaganja i obračun amortizacije.
Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 9.11.2022.