Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BUDŽETU REPUBLIKE SRBIJE ZA 2020. GODINU: Minus povećan za 8,75 odsto BDP-a


Država mora još jednom da izmeni budžet za ovu godinu, a to radi već drugi put zbog posledica pandemije na ekonomiju. Vlada je uradila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2020. godinu, koji je već stigao u skupštinu, a pred poslanicima bi trebalo da se nađe 10. novembra.

Minus u državnoj kasi u ovoj godini povećan je na 483 milijarde dinara što iznosi 8,75 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Predviđeni su ukupni prihodi države od 1.291,4 milijarde dinara i rashodi od 1.774,4 milijarde dinara. Minus u državnoj kasi premašio je četiri milijarde evra, iznosi oko 4,128 milijardi evra, dok je u prvom rebalansu s kraja aprila bilo predviđeno da minus bude oko tri milijarde evra.

Ovo je najveći deficit u javnim finansijama u poslednjih petnaestak godina, a napravljen je zbog troškova koji je država imala zbog korone što je vlada i navela u obrazloženju. Javnost je već bila upoznata da će deficit budžeta u ovoj godini iznositi gotovo devet odsto BDP-a, jer je to saopšteno nakon poslednje revizije aktuelnog aranžmana s MMF-om.

Iz drugog rebalansa vidi se da ukupni budžetski prihodi nisu podbacili, jer su za 2,4 odsto ili 46,5 milijardi veći u odnosu na iznose predviđene rebalansom budžeta iz aprila.

Na rashodnoj strani je napravljen jaz. Tekući rashodi povećani su u odnosu na iznos koji je bio planiran rebalansom iz aprila za 87,31 milijardu dinara. Subvencije su povećane za 75,18 milijardi dinara u odnosu na rebalans iz aprila. Razlog povećanja su najvećim delom sredstva koja su obezbeđena za isplatu 60 odsto minimalne zarade za dva meseca privrednim subjektima, dodelu subvencija za podršku radu hotelske industrije zbog poteškoća izazvanih pandemijom zarazne bolesti kovid 19, Javnom preduzeću "Putevi Srbije" za održavanje državnih puteva, Koridorima Srbije radi završetka izgradnje auto-puteva u Republici Srbiji, za direktne podsticaje u poljoprivredi i drugo, navodi se u obrazloženju rebalansa.

U predlogu izmena zakona o budžetu navedeno je da su potrebna sredstva za finansiranje budžetskog deficita i svih drugih obaveza od 901,6 milijardi dinara. Planirano je da se te pare obezbede iz zajmova domaćih i međunarodnih komercijalnih i multilateralnih finansijskih institucija i inostranih vlada u iznosu od najviše 71 milijardu dinara. Kao i kroz emitovanje državnih hartija od vrednosti u iznosu od najviše 455 milijardi dinara, u iznosu od najviše 377 milijardi dinara i od prodaje domaće finansijske imovine u iznosu od najviše 8,5 milijardi dinara.

Rebalans budžeta urađen je prema projekciji da će privredni pad za 2020. godinu iznositi jedan odsto što je promena naviše u odnosu na aprilsku projekciju kada se očekivao pad od 1,8 odsto BDP. U slučaju odsustva ovih mera podrške privredi i stanovništvu pad BDP-a u 2020. godini bio bi veći, i iznosio oko pet odsto, ocenila je Vlada Srbije.

Podsećanja radi, originalnim budžetom za 2020. godinu bili su predviđeni prihodi od 1.314,5 milijardi dinara i rashodi od 1.334,7 milijardi dinara, tako da bi deficit iznosio 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a. Prilikom aprilskog rebalansa država je računala na prihode od 1.244,8 milijardi dinara i na rashode od 1.593,3 milijardi dinara, deficit od 348 milijardi dinara, odnosno 6,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Izvor: Vebsajt Politika, Jovana Rabrenović, 07.11.2020.
Naslov: Redakcija