Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAV RS: Osnovni zahtev Venecijanske komisije je isključenje politike iz izbora sudija i tužilaca


Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca zajedno sa ostalim strukovnim udruženjima napustilo je javnu raspravu o ustavnim promenama u Ministarstvu pravde zato što nije bilo govora o temama o kojima bi trebalo da bude reči, izjavio je Nenad Stefanović iz tog Udruženja

U EU info centru 31. oktobra 2017. održana je debata "Nastavak reforme pravosuđa kao osnov za članstvo u EU" na kojoj su govorili su direktor Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM Milan Antonijević, predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević i Nenad Stefanović iz Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

"Osnovni zahtev Venecijanske komisije je isključiti politiku iz izbora sudija i tužilaca, i smatramo da je to osnovni motiv što smo ušli u taj postupak izmene Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) u oblasti pravosuđa", istakao je Stefanović i dodao da "nema mesta ni parlamentu, ni vladi Srbije, u postupku izbora sudija i tužilaca".

Kako je ukazao, jedan od zahteva tužilaca, kao i Evropske unije, jeste da se, kada se radi o promenama Ustava, uticaj politike svede na minimum.

"Mi smo upravo zbog toga napustili javnu debatu kada je Ministarstvo pravde kandidovalo teme kao što su Pravosudna akademija, stručnost nosilaca pravosudnih funkcija, ujednačavanje sudske prakse", rekao je Stefanović.

 On je podsetio da je poslednjih put kada se radilo o pitanju stručnosti usledio krah sa reizborom sudija koji je naneo višemilionsku štetu koju su platili građani Srbije.

"Iz tog razloga smatramo da tema stručnosti nije tema za Ustav", istakao predstavnik Udruženja javnih tužilaca.

On je ukazao i na problem ujednačavanja sudske prakse pošto su dobili informaciju da je formirana radna grupa za izradu zakona o tome.

Po tom zakonu će, kako je rekao, "neka državna komisija faktički ujednačavati postupanje sudija i tako im oduzeti pravo na slobodno sudijsko uverenje".

Stefanović je ocenio da je opasno da u Ustavu piše da sudije sude na osnovu Ustava, zakona "i sudske prakse", jer to nije u skladu s pravnim poretkom Srbije, već sa anglosaksonskim.

Iz Udruženja tužilaca su poručili da su spremni da se vrate u debatu o ustavnim izmenama kada vide nacrt teksta i pošto o tome, umesto o temama koje nisu ustavna materija, budu organizovane javne debate.

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da je promena Ustava važna za Srbiju, ističući da je to jedna od važnih stvari u okviru Poglavlja 23.

Brnabić je ukazala da se krenulo sa javnim raspravama i okruglim stolovima u vezi sa promenom Ustava i izrazila zadovoljstvo što je taj proces inkluzivan.

"Vidim da je bilo problema na poslednjem okruglom stolu i ja ću razgovarati o tome sa ministarkom pravde Nelom Kuburović i sa organizacijama civilnog društva koje su napustile taj okrugli sto. Zanima me šta se dešava, to je jako važna stvar i svakako nešto sto mi moramo da uradimo u doglednom vremenu, da bi napredovali u Poglavlju 23 i sa našim evropskim integracijama", istakla je premijerka.

Na pitanje da li je upoznata sa tim šta treba da se menja u Ustavu, Branbićeva je rekla da je prilično upoznata, ali da treba svi da se uključe u taj proces.

"Mislim da treba malo veći fokus da bude na vladavini prava i Poglavlje 23, jer smo svi kao vlada bili fokusirani na ekonomske reforme i fiskalnu konsolidaciju i efikasnost javne uprave", dodala je Branbićeva.

Kako je saopšteno 30. oktobra, Udruženje tužilaca Srbije, Društvo sudija Srbije, Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika, Centar za pravosudna istraživanja, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM i Beogradski centar za ljudska prava napuštaju javnu debatu o promenama Ustava u oblasti pravosuđa uz ocenu da Ministarstvo tu debatu izbegava i zanemaruje primarnu temu o kojoj bi ona trebalo da se vodi, a to je nezavisnost pravosuđa.

Podsećaju i da je Srbija preuzela obaveze u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom da se izmenama Ustava otklone politički uticaji na pravosuđe.

Udruženja pozivaju u dopisu Ministarstvo pravde da blagovremeno, pre nego što nacrt ustavnih rešenja uputi Venecijanskoj komisiji, učini ono što su svi ostali učesnici u konsultacijama već uradili – da predstavi javnosti svoj predlog izmene Ustava i omogući sveobuhvatnu debatu, pribavljajući na taj način neophodan legitimitet ustavotvornom procesu.

U takvoj debati udruženja su i dalje spremna da učestvuju, poručuju tužioci i sudije Ministarstvu pravde.

Izvor: Vebsajt Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, 08.11.2017.
Naslov. Redakcija