Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA BANKA SRBIJE: Referentna kamatna stopa zadržana na nivou od 3,5 odsto


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je, na sednici održanoj 9. novembra 2017. godine, da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,5 odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu novu, novembarsku projekciju inflacije i kretanje njenih ključnih faktora, očekivane efekte prethodnog ublažavanja monetarne politike, kao i bolje ekonomske performanse tokom trećeg tromesečja i izglede za naredni period.

Izvršni odbor je ocenio da su inflatorni pritisci i dalje niski, na šta ukazuju usporavanje ukupne i bazne inflacije poslednjih meseci, kao i usidrena inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede u granicama cilja Narodne banke Srbije. Efekti suše na cene hrane bili su manji od očekivanih, a na smanjenje inflacije deluju i niže uvozne cene. Pored toga, fiskalna kretanja od početka godine znatno su povoljnija od očekivanih, a premija rizika je pala na najniži nivo otkada se prati za Srbiju, čemu je, pored globalnih faktora, doprinelo jačanje domaćih makroekonomskih fundamenata.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja, 3,0 ± 1,5%, i da će u prvoj polovini 2018. biti na nižem nivou od trenutnog, zbog efekta visoke baze kod cena naftnih derivata i drugih proizvoda koji su jednokratno poskupeli početkom ove godine. U suprotnom smeru delovaće očekivan rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i agregatne tražnje.

Izvršni odbor je usvojio novembarski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u sredu, 15. novembra. Tom prilikom, detaljno će biti obrazložene odluke monetarne politike i makroekonomska kretanja koja ih opredeljuju.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. decembra 2017. godine.

Izvor: Vebsajt Narodne banke Srbije, 09.11.2017.
Naslov: Redakcija