Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O ELEKTRONSKOJ UPRAVI: Nacrt zakona uskoro pred Vladom, a do kraja 2017. godine i Narodnom skupštinom RS


Jedna od ključnih stvari u procesu digitalizacije državne uprave je završetak elektronske arhive, kako vlada, investitori i sve lokalne samouprave ne bi morale da troše novac na prostor za arhiviranje, izjavila je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.

Kao ilustraciju značaja prebacivanja dokumentacije u e-oblik, navela je da samo Agencija za privredne registre APR ima arhivu dugačku 30 kilometara.

- Prebacivanje dokumenata u elektronska dokumenta će nam uštedeti mnogo novca - kaže Brnabić.

Ona je rekla da će se veoma brzo videti napredak kada je u pitanju digitalizacija u Srbiji jer, kako je navela, država ima potreban potencijal za to.

- Trenutno smo u zakašnjenju 10 do 15 godina kada je digitalizacija u pitanju, ali učimo od svih. Sada kada imamo Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju ("Sl. glasnik RS", br. 94/2017) moramo da usvojimo i sve podzakonske akte i to treba brzo obaviti - poručila je premijerka.

Zatim, navela je, Vlada mora da usvoji Nacrt zakona o elektronskoj upravi i to će se desiti u sledećih nekoliko nedelja.

- Zatim ćemo poslati parlamentu na usvajanje i nadam se da će do kraja godine zakon o e-upravi stupiti na snagu - rekla je Brnabić.

Izvor: Vebsajt Blic, 08.11.2017.
Izvod iz vesti, Naslov. Redakcija