Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

OCENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Iako je Ustavni sud proglasio nezakonitim Pravilnik o pružanju grejnih usluga JKP Standard iz Vrbasa, ponovo je usvojen Pravilnik kojim se omogućava naplata "indirektnog grejanja", odnosno grejanja preko instalacija, susednih prostorija ili čak komšijskog zida, u slučajevima kada su se građani odjavili sa sistema daljinskog grejanja


Nadzorni odbor Javnog komunalnog preduzeća Standard iz Vrbasa, iako je Ustavni sud Srbije presudio da nije nadležan da donosi Pravilnik o pružanju grejnih usluga, usvojio je novi-stari Pravilnik kojim se omogućava naplata "grejanja preko komšijskog zida".

Potrošači koji su odlučili da ne žele da se greju preko sistema daljinskog grejanja, prinuđeni su da i dalje na mesečnom nivou plaćaju određeni procenat od pune cene daljinskog grejanja, i to ne samo u Vrbasu već i u drugim vojvođanskim opštinama.

Objašnjava se da je reč o "indirektnom grejanju", odnosno grejanju preko instalacija, susednih prostorija ili čak komšijskog zida, u slučajevima kada su se građani odjavili sa sistema daljinskog grejanja, ali im toplane ipak naplaćuju određeni procenat od ukupne cene grejanja.

Ustavni sud je 7. jula 2016. godine Pravilnik o pružanju grejnih usluga u Vrbasu proglasio nezakonitim u celosti, a inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti podneo je jedan meštanin.

Ustavni sud je naveo da JKP Standard nije ovlašćen da svojim aktom uređuje način i uslove pružanja grejnih usluga, pa je samim tim presuđeno da Pravilnik u celosti nije u saglasnosti sa zakonom.

JKP Standard je, međutim, 6. oktobra 2016. godine doneo novi - a zapravo isti - Pravilnik o pružanju grejnih usluga, uprkos odluci Ustavnog suda, pa je sada potrebno ponovo podneti inicijativu Ustavnom sudu.

Pravnik Veljko Milić rekao je da oni koji su uslugu "indirektnog grejanja" plaćali mogu tražiti i povraćaj novca.

U Udruženju za zaštitu prava potrošača "Prosperitet" ocenili su da se ovo pitanje tiče mnogih građana u Vojvodini i Srbiji koji su žrtve "svojevrsnog haosa" u oblasti koja se, suprotno zakonima, uređuje lokalnim odlukama i aktima.

"Iako član 90. Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) jasno kaže da država štiti potrošače, a Zakon o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 62/2014 i 6/2016 - dr. zakon) svakom građaninu daje za pravo da raskine ugovor o pružanju usluga od opšteg ekonomskog interesa, ako nije saglasan sa promenom cene, tarife ili kvalitetom pruženih usluga, u mnogim opštinama u Vojvodini i Srbiji građani plaćaju grejanje preko komšijskih zidova, plafona ili poda, iako su se jasno opredelili za drugu vrstu grejanja", rekao je za Radomir Ćirilović iz Udruženja za zaštitu prava potrošača "Prosperitet".

U Vrbasu, Rumi i Bečeju indirektno grejanje plaća se 30 odsto od pune cene grejanja, a u Sremskoj Mitrovici i Senti 20 odsto.

USTAV REPUBLIKE SRBIJE ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006)

Zaštita potrošača

Član 90

Republika Srbija štiti potrošače.

Posebno su zabranjene radnje usmerene protiv zdravlja, bezbednosti i privatnosti potrošača, kao i sve nečasne radnje na tržištu.

Izvor: Vebsajt RTV, 08.11.2016.
Naslov: Redakcija