Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SAOPŠTENJE UO AKV: SUDIJE KOJE NE POŠTUJU IZVRŠNE ODLUKE ADVOKATSKE KOMORE O SUSPENZIJI I DRUGE ODLUKE DISCIPLINSKIH ORGANA KOMORE, ČINE TEŽU POVREDU PROPISA


Advokatska komora Srbije (AKS) nije prihvatila predlog dogovora Ministarstva finansija o paušalnom oporezivanju za 2014. godinu jer je uslovljen prekidom obustave rada i odlučila je da nastavi sa protestom.

Upravni odbor AKS koji je zasedao u Čačku konstatovao je da je pozitivno što su započeli pregovori i što je Ministarstvo finansija uočilo i prihvatilo kao osnovane zahteve advokature Srbije u pogledu poreskog položaja advokata, saopšteno je iz AKS.

Međutim, kako se navodi, poreski položaj advokata je samo jedan od protestnih zahteva, treći po redu, pa se rešavanje tog zahteva ne može vezivati za prekid obustave rada advokata dok se ne reše i ostali zahtevi iz odluke Skupštine Advokatske komore Srbije od 13. septembra.

Rešavanje zahteva koja se tiču izmena seta zakona o javnom beležništvu, koje su počele da se primenjuju 1. septembra, je u nadležnosti Ministarstva pravde.

AKS je dalje navela da želi da pitanje poreskih obaveza advokata reši sa Ministarstvom finansija u što kraćem roku, jer su se za to stekli realni uslovi, a ostale zahteve želi da reši sa Vladom Srbije.

U saopštenju se dodaje da je pozitivno to, što je Ministarstvo finansija ocenilo da su poreske obaveze advokata u 2014. godini povećane na nezakonit način i bez ikakvih ekonomskih pokazatelja.

"Advokatura Srbije ukazuje da predloženo povećanje do 10 odsto u ukupnom iznosu za sve poreske obaveze u 2014. u odnosu na 2013 godinu može biti predlog koji će u pregovorima između AKS i Ministarstva finansija dovesti do prihvatljivog rešenja nastalog problema, s tim da nema osnova za bilo kakvo uslovljavanje i postavljanje ultimatuma prekidom protesta advokata obustavom rada", navodi se u saospstenju.

Podseća se da je u Odluci Skupštine AKS od 13. septembra poreski položaj advokata samo jedan od zahteva advokata i to treći po redu.

Za advokaturu je neprihvatljiv član teksta predloženog dogovora, u kojem se navodi uslov da AKS i komora u njenom sastavu prekinu štrajk prvog dana nakon potpisivanja dogovora, a u tom slučaju će Vlada istog dana usvojiti predloge iz dogovora.

Beogradski advokati su letos 15 dana štrajkovali tražeći izmene poreskih rešenja za 2014. godinu, kojima je porez advokatima povećan za 40 odsto, a u nekim slučajevima i do 100 odsto.

Štrajk beogradskih advokata ponovo je počeo 10. septembra, a u celoj Srbiji 17. septembra.

Advokatska komora Vojvodine (AKV) upozorila je da sudije koje ne poštuju izvršnu odluku te komore o suspenziji pojedinih advokata čine težu povredu propisa.

AKV je u saopštenju za javnost podsetila da je jedan novosadski advokat suspendovan odlukom Upravnog odbora te komore i da mu je zabranjen rad do okončanja disciplinskog postupka.

Dodaje se da je odluka o suspenziji dostavljena svim sudovima, tužilaštvima i policijskim upravama i navodi da su svi oni dužni da je poštuju.

"Sudije koje ne poštuju izvršne odluke Advokatske komore o suspenziji i druge odluke disciplinskih organa komore, čine težu povredu propisa", piše u saopštenju UO AKV, koje je potpisao predsednik komore Srđan Sikimić.

Izvor: