Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O POSEBNIM POSTUPCIMA RADI REALIZACIJE MEĐUNARODNE SPECIJALIZOVANE IZLOŽBE EXPO BELGRADE 2027: Svi postupci koji se sprovode smatraju se hitnim i svi državni organi i organi jedinica lokalne samouprave, privredna društva, kao i drugi organi i institucije koji vrše javna ovlašćenja dužni su da bez odlaganja izdaju akte iz svoje nadležnosti. Osnivaju se i privredna društva za sprovođenje projekta EXPO, privredno društvo koje će koordinirati sve aktivnosti u realizaciji projekta EXPO, kao i pojedinačna društva posebne namene koja će biti zadužena za izgradnju stambenih objekata


Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027. Kako se navodi u Predlogu zakona, “realizacija projekta EXPO BELGRADE 2027 predstavlja opšti interes od značaja za sveukupni privredni razvoj Republike Srbije”.

Stoga, dodaje se, svi postupci koji se sprovode u skladu sa odredbama predloženog zakona smatraju se hitnim i svi državni organi i organi jedinica lokalne samouprave, privredna društva, kao i drugi organi i institucije koji vrše javna ovlašćenja dužni su da bez odlaganja izdaju akte iz svoje nadležnosti.

Osnivaju se i privredna društva za sprovođenje projekta EXPO, privredno društvo koje će koordinirati sve aktivnosti u realizaciji projekta EXPO, kao i pojedinačna društva posebne namene koja će biti zadužena za izgradnju stambenih objekata.

U obrazloženju zakona se navodi da se na osnovu dosadašnjeg iskustva u realizaciji projekata, došlo do zaključka da u procesu realizacije projekata puno vremena oduzima rešavanje imovinsko-pravnih odnosa pre izdavanja potrebnih dozvola i da zbog toga radovi često kasne sa realizacijom. Tu se misli na izradu projekata parcelacije i preparcelacije, zatim sprovođenje procedura u katastru po tim projektima i na kraju sam proces eksproprijacije, koji je dugotrajan, jer se, kako se dodaje “objekti planiraju, projektuju i grade na više katastarskih parcela.”

“Imajući u vidu rokove preuzete u skladu sa međunarodno-preuzetim obavezama Republike Srbije kao domaćina međunarodne specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027, usvajanjem ovakvog zakonskog rešenja, ubrzala bi se realizacija projekata i time bi Republika Srbija bila u situaciji da na vreme ispuni svoje međunarodno-preuzete obaveze i uspešno organizuje navedenu manifestaciju, neophodnost za donošenje posebnog zakona ogleda se u tome da će se sa realizacijom Projekta početi istovremeno na više različitih lokacija, što zahteva sistemsko rešavanje svih pitanja i prevazilaženje svih eventualnih problema koji se mogu javiti u samoj realizaciji”, piše u obrazloženju.

Pokazatelj učinka zakona biće izgrađenost objekata i prateće infrastrukture u skladu sa preuzetim obavezama Republike Srbije na osnovu (Bid Dossier i Recognition Dossier), u smislu da će se upotrebna dozvola za izgradnju paviljona izdavati u stepenu završenosti objekta do nivoa “sive faze”, odnosno potrebno je da je završena konstrukcija objekta, fasada, krov, fasadna stolarija, spoljna hidro i termoizolacija, svi potrebni priključci i primarni razvod instalacija unutar objekta, te da će akreditovani učesnici zahteve za opremanje pojedinačnih paviljona, dostaviti u rokovima propisanim Predlogom zakona.

Da bi se takav vremenski raspored poštovao, lokacije će biti predate učesnicima do 1. decembra 2026. godine, a unošenje predmeta koji će biti izloženi biće dozvoljeno od 1. marta 2027. godine u skladu sa dokumentima (Bid Dossier i Recognition Dossier) koji se pripremaju u postupku kandidature i potvrde kandidature.

Po završetku međunarodne specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027, građevinsko zemljište u otvorenom stambenom bloku koje je u javnom korišćenju prenosi se bez naknade na jedinicu lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi, a kompleks paviljona Republika Srbija ili investitor ustupaju na upravljanje i korišćenje privrednom društvu Beogradski sajam.

Predsednik Srbije najavio je da čitav EXPO mora biti završen do 1. decembra 2026. godine, kao i da će biti usvojen lex specialis kako bi se EXPO brzo izgradio.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, 08.10.2023.
Naslov: Redakcija