Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANO STRUČNO SAVETOVANJE UDRUŽENJA ZA RADNO PRAVO I SOCIJALNO OSIGURANJE NA ZLATIBORU POD NAZIVOM "RADNO PRAVO U PROPISIMA I PRAKSI"


Kompanija Paragraf prisustvovala je XXV trodnevnom stručno-naučnom savetovanju organizovanom od strane Udruženja za radno pravo i socijalno osiguranje Srbije (dalje: Udruženje), uz podršku Kancelarije Međunarodne organizacije rada u Beogradu i Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova. U periodu od 5. do 7. oktobra 2023. godine na Zlatiboru, izlagan je niz referata i organizovan okrugli sto i diskusije. Udruženje je okupilo veliki broj stručnjaka iz Srbije, ali i iz zemalja regiona.

Savetovanje je otvorio prof. dr Bojan Urdarević, predsednik Udruženja za radno pravo i socijalno osiguranje Srbije, a potom su usledili i pozdravni govori Dr Jovana Protića, direktora Kancelarije Međunarodne organizacije rada u Beogradu i Dr Ivice Lazovića, direktora Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Održano savetovanje na Zlatiboru

Nakon pozdravnih reči, usledilo je izlaganje referata, gde je, između ostalog prof. dr Senad Jašarević izlagao o specifičnosti radnopravnog položaja direktora, sa osvrtom na pravo Srbije. O proveri privremene sprečenosti za rad i trajne radne sposobnosti zaposlenog govorili su profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, dr Jovica Jovanović i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, dr Goran Obradović. O osuđivanost kao smetnji za zasnivanje radnog odnosa izlaganju se pridružila i profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Ljubinka Kovačević. Direktor Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, dr Ivica Lazović, izlagao je o institucijama za mirno rešavanje radnih sporova u propisima i praksi, sa osvrtom na primere SAD, Bugarske, Crne Gore, Republike Srpske i Srbije. Sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu o zakonodavnom okviru i praksi pri konsultovanju i informisanju radničkih predstavnika u kolektivnim pregovorima govorili su, prof. dr Radoje Brković i Zoran Marković. Sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, o pravu na minimalnu platu kao segmentu državnog zaštitnog zakonodavstva i pravu na kolektivno pregovaranje govorio je prof. dr Mehmed Hadžić, dok su o trenutnom stanju kolektivnog pregovaranja u Republici Srpskoj govorili referati Fakultet pravnih nauka Univerziteta za poslovne studije Banja Luka. Za kraj prvog dana predavanja dr Bojan Božović, sudija Višeg suda u Novom Sadu izlagao je o temi “Odluka o troškovima postupka u sporovima zaposlenih sa minimalnom zaradom protiv poslodavca u javnom sektoru sa aspekta zaštite prava na imovinu i prava na pristup sudu tih zaposlenih”.

Održano savetovanje na Zlatiboru

Nakon kratkog predaha učesnika, usledio je okrugli sto sa temom diskusije "Rešavanje radnih sporova u praksi (sudske i vansudske metode)" koji je privukao veliku pažnju učesnika koji su pre samog početka diskusije imali mogućnost da postave pitanja pisanim putem. Ukazano je o ulozi Ustavnog suda u slučaju kada se o dva slučaja sa identičnim činjeničnim stanjem u radnim sporovima donesu različite presude. U najvećem delu diskutovano je o povredi prava na sindikalno udruživanje i pitanjima da li je poslodavac u obavezi da pristupi pregovaranju sa sindikatima, te su mnogobrojni predstavnici raznih sindikata, koji su bili učenici na savetovanju, diskutovali o ovim pitanjima sudijama, kao i miriteljima.

Drugi dan predavanja bio je rezervisan za izlaganje na razne teme. Dr Luka Baturan sa Pravnog fakultet Univerziteta u Novom Sadu govorio je o ugovorenoj naknadi na koju se plaća porez samooporezivanjem. Prof. dr Vesna Simović-Zvicer sa Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore govorila je o pomirenju profesionalnih i porodičnih obaveza u Crnoj Gori. O uticaju najnovije regulative o dužnoj pažnji na delotvornost zaštite radnih prava i sprovođenju međunarodnih radnih standarda izlagao je koordinator Međunarodne organizacije rada za Srbiju dr Jovan Protić. Referati sa Instituta za uporedno pravo u Beogradu, dr Mario Reljanović i Jovana Misailović su upoznali učesnike sa transparentnim i predvidivim uslovima rada - tendencijama u pravu EU i zakonodavstvu Republike Srbije, a Jovana Rajić-Ćalić govorila je pravu na isključivanje - između porodičnog života i profesionalnih dužnosti. Doc. dr Mila Petrović sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union, učenike je upoznala sa svojim izlaganjem na temu “Platformski rad iz ugla predloga Direktive o poboljšanju radnih uslova platformskih radnika”, koja je tema bila takođe i okruglog stola. O raznim nedoumicama i otvorenim pitanjima koja su vezana za preobražaj radnog odnosa u javnom sektoru, sa posebnim osvrtom na zaposlene u prosveti govorio je docent Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, dr Aleksandar Antić. Za kraj drugog dana predavanja o praktičnim problemima u vezi sa ostvarivanjem i korišćenjem prava na godišnji odmor u Republici Srbiji izlagao je dr Darko Božičić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Održano savetovanje na Zlatiboru

Za drugi dan savetovanja tema na okruglom stolu bila je “Novi oblici rada sa posebnim osvrtom na platformski rad”. Učesnici su imali mogućnost da diskutuju o oblicima rada koji su postali aktuelni u poslednje vreme, sa osvrtom na činjenicu da se u mnogim slučajevima iako postoji faktički rad ne zaključuju ugovori o radu, postavljalo se pitanje ko su obaveznici plaćanja poreza i doprinosa u ovakvim slučajevima u mnogim formama angažovanja čija je pretežna delatnost dostava hrane, lekova, obavljanja usluga prevoza i slično. U debati su se učesnici ostvrnuli i na položaj platformskog rada u smislu traženja i nalaženja posla preko određenih platformi koje nude, odnosno posreduju u zapošljavanju oglašavanjem upražnjenih radnih mesta na internet portalima.

Trećeg, završnog dana savetovanja, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, dr Bojan Urdarević izlagao je o ulozi i značaju agencije za zapošljavanje u pravnom sistemu Republike Srbije. Referati sa Instituta društvenih nauka, dr Sanja Stojković-Zlatanović i Anđelija Stevanović govorile su o Upravljanju psihosocijalnim rizicima i izazovima zaštite mentalnog zdravlja u savremenom radnom pravu i stanju regulative i perspektive razvoja, a o socijalnim aspektima prava na porodičnu penziju u pravu Republike Srbije govorila je doc. dr Vesna Stojanović, savetnik za internu reviziju KBC Bežanijska kosa. Savez samostalnih sindikata Srbije istupio je sa temom “Prilog reformi socijalnog osiguranja u Republici Srbiji”, a o nestandardnom radu u Republici Srbiji govorila je dr Sanja Paunović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije, Beograd.

Savetovanje je zaključeno kao uspešno nakon predviđenog vremena za pitanja i odgovore, gde su učesnici opet podstakli na razgovor o spornim pitanjima i rešenjima iz prakse, a kao i na svakom seminaru gde su pravnici većina, ako ne i jedina "publika" na svako postavljeno pitanje dva pravnika su imala tri ili više mišljenja. Do sledeće godine i sledećeg seminara Udruženja, pratimo razvoj normative iz oblasti radnih odnosa i sigurni smo da će se većina ovih spornih pitanja rešiti, ali će se isti broj novih i pojaviti.


Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 09.10.2023.