Zastava Bosne i Hercegovine

UNAPREĐEN ZAKONODAVNI OKVIR PODRŠKE PORODICI


Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju Vlade Republike Srbije organizovalo je, u okviru “Dečje nedelje”, javnu debatu “Podrška porodici za podsticajno roditeljstvo u ranom razvoju dece”.

Državna sekretarka Milka Milovanović Minić izjavila je tom prilikom da je Ministarstvo unapredilo zakonodavne okvire podrške porodici, kako kroz povećanje finansijskog davanja u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017, 50/2018, 46/2021 - odluka US, 51/2021 - odluka US, 53/2021 - odluka US, 66/2021 i 130/2021) i pripremom Nacrta zakona o izmenama i dopunama Porodičnog zakona, tako i kroz podzakonska akta.

Ona je navela da se rezultat rada na unapređenju podrške porodici vidi i kroz podatak da je u prvoj polovini ove godine rođena 521 beba više u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Milovanović Minić je posebno naglasila značaj novog Pravilnika o hraniteljstvu ("Sl. glasnik RS", br. 66/2022), ističući da je u hraniteljskim porodicama trenutno gotovo 5.000 dece, od čega 1.000 njih sa složenim zdravstvenim problemima.

Psiholog i samostalni savetnik u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Vesna Tekić objasnila je da je hraniteljstvo vid podrške disfunkcionalnoj porodici i da se, kad god je to moguće, u takvim situacijama kao hranitelji angažuju srodnici dece.

Prema njenim rečima, Pravilnik reguliše i povremeno hraniteljstvo dok se ne stvore uslovi da se dete vrati biološkoj porodici ili dok ne bude upućeno na usvojenje.

Kad je reč o ranom razvoju dece učesnici debate, među kojima su bili stručnjaci u oblasti prava deteta, studenti i predstavnici “Mreže organizacija za decu Srbije” (MODS), potencirali su ljubav, pažnju i posebno odnos roditelja i deteta, koji se mora zasnivati na bezuslovnom prihvatanju.

Predstavnica Unicefa Mila Vuković Jovanović navela je da put odrastanja u zdravu ličnost, pored bazičnih potreba deteta za hranom i zdravstvenom zaštitom, podrazumeva bezuslovnu podršku bar jedne osobe u detetovom okruženju.

Debata u Medija centru u Beogradu održana je u saradnji sa organizacijom “Prijatelji dece Srbije”.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Vlade, 05.10.2022.
Naslov: Redakcija