Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNICI O ORGANIZACIJI I OSTVARIVANJU NASTAVE U PRIRODI I EKSKURZIJA U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI: Kazne za nepoštovanje pravilnika


Svi koji krše Pravilnik o organizaciji i ostvarivanju ekskurzije u srednjoj školi ("Sl. glasnik RS", br. 30/2019) i Pravilnik o organizaciji i ostvarivanju nastave u prirodi i ekskurzije u osnovnoj školi ("Sl. glasnik RS", br. 30/2019) biće sankcionisani, izjavio je Ministar prosvete Mladen Šarčević, navodeći da je do sada bilo nekoliko prijava nepravilnosti.

On je podsetio da su pravilnici na snazi od maja 2019. godine, a da će se u narednom periodu utvrditi kolike su dnevnice nastavnika, koliki uticaj ima Savet roditelja na realizaciju putovanja, zašto se ne poštuje organizacija putovanja u zemlji za sve osim maturante, zašto odlazi manji broj nastavnika u odnosu na pravilnike.

"Ovo su samo neka od pitanja koja ćemo da postavimo organizatorima putovanja. Svi su upoznati sa novim pravilnicima koje je potrebno primenjivati, a oni koji ih krše biće sankcionisani", rekao je Šarčević.

Iz Ministarstva napominju da je u slučaju Devete beogradske gimnazije, gde je jedan od tri autobusa sa đacima koji su krenuli u Sloveniju na ekskurziju vraćen sa Hrvatske granice, utvrđeno je da za jedan autobus, koje je angažovala turistička agencija, nije bila potpuna dokumentacija. Škola je, kako se navodi, uradila kompletnu pripremu za ekskurziju prema Pravilniku.

Iz Ministarstva navode da su gimnazijalaca iz Prokuplja stigli sa ekskurzije iz Italije, a detalje istrage šta se tamo dešavalo očekuju u narednim danima.

"Zašto je došlo do nepravilnosti kod do sada realizovanih putovanja utvrdiće nadležni organi", kažu u Ministarstvu.

Navode da će se u narednom periodu raditi na uključivanju đačkih zadruga u kompletu proceduru kako bi putovanje bilo kvalitetnije i jeftinije.

"Potrebna je i veća uključenost Saveta roditelja u kompletnu proceduru realizacije učeničkih ekskurzija", navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt RTV, 07.10.2019.
Naslov: Redakcija