Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BUDŽETU REPUBLIKE SRBIJE ZA 2019. GODINU: Višak sredstava od 50 milijardi dinara biće utrošen za povećanje zarada u javnom sektoru, jednokratnu pomoć penzionerima, pomoć građanima koji su se zadužili u švajcarskim francima, kao i za kapitalne investicije


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2019. godinu ("Sl. glasnik RS", br. 72/2019), kojim je utvrđeno da se višak sredstava u budžetu od 50 milijardi dinara potroši za povećanje plata u javnom sektoru, jednokratnu pomoć penzionerima i pomoć građanima koji su se zadužili u švajcarskim francima, kao i za kapitalne investicije.

Utvrđeno je povećanje plata u javnom sektoru od osam do 15 odsto od 1. novembra, kao i jednokratna pomoć penzionerima od 5.000 dinara koja će biti isplaćena početkom decembra.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije da će najveće povećanje plata dobiti medicinske sestre, dok će lekari imati povišicu od 10 odsto.

Takođe je utvrđeno povećanje sredstava za konverziju dela duga građana za stambene kredite uzete u švajcarskim francima na osnovu Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima ("Sl. glasnik RS", br. 31/2019).

Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dobiće više novca za izgradnju deonica autoputa Obrenovac-Ljig i Pojate - Preljina, kao i budućeg autoputa Beograd - Sarajevo.

Najviše, oko 14 milijardi dinara, je za Moravski koridor koji će spajati Koridore 10 i 11.

Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja povećan je iznos za naučno-istraživačke delatnosti, a Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za isplatu naknada u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 i 50/2018).

Narodna skupština je usvojila i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost ("Sl. glasnik RS", br. 72/2019), kojim su utvrđene poreske olakšice za troškove u izgradnji autoputeva za koje je posebnim zakonom utvrđen javni interes, a PDV se neće plaćati ni na uvoz robe za potrebe tih projekata.

Izvor: Vebsajt N1, 07.10.2019.
Naslov: Redakcija